Józsefváros baloldali többsége legutóbb arról döntött, hogy jövő évtől fizetnie kell a lakosoknak a korábban ingyenes, éves várakozási engedélyért. Ezt azzal magyarázzák, hogy túl sok az autó. Ön hogyan látja a kérdést?

Ez egy megszorítás, pénzbehajtás, semmi egyéb. A józsefvárosiak semmit nem fognak kapni a pénzükért. A döntést semmiféle előzetes gondolkodás nem előzte meg, Pikó András azt sem tudta megmondani, hogy hány és milyen típusú parkolási engedély lesz a kerületben, vagy hogy milyen következményekre számíthatnak a józsefvárosiak a Pikó-féle parkolási adó kapcsán. Nyilvánvalóan azért nem volt szakértői tervezés, mert a cél pusztán annyi, hogy pénzt szedjenek be a kerületiektől. Ellenségnek tekintik az autósokat, pedig ők nem „kiszorítandó elemek”, ahogyan azt a baloldali politikusok gondolják. A Józsefvárosi Önkormányzatnak segítenie kellene az emberek életét és nem nehezíteni, különösen most, amikor a háború sok terhet ró mindenkire. Persze Pikó Andrásnak könnyű, neki szolgálati autója van sofőrrel, a józsefvárosiaknak azonban erre nincs lehetőségük. A Fidesz-KDNP szerint pofátlanság új sarcokat kivetni a kerületiekre, miközben éves szinten tízmilliókat költ az önkormányzat Pikó András kampánystábjának eltartására.

 

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Pikó András polgármester és csapata évek óta kormányzati elvonásokról, kivéreztetésről beszél. Valóban ilyen súlyos lenne a helyzet?

Soha annyi pénzből nem gazdálkodott még a kerület, mint most. 35 milliárd forint Józsefváros éves költségvetése. Mi korábban csak álmodhattunk ilyen lehetőségekről, de mégis fejlődött a kerület. Most azt látjuk, hogy ugyan lenne pénze a kerületi vezetésnek Józsefváros fejlesztésére, mégsem teszi azt. Mind a politikai tehetség, mind az akarat és szorgalom hiányzik a baloldali politikusokból. Pikó András a semmittevését, bénázását azzal akarja palástolni, hogy másra mutogat: szerinte mindenki hibás a kudarcáért, csak ő nem. Miközben éveken át hallgattuk azt a hazugságot, hogy a kerületnek nincs pénze, legutóbb nyilvánosan bevallotta a baloldali polgármester, hogy minden rendben, van elég pénzügyi forrása a kerületnek. Ez nem színvonal.

Ha van pénz, akkor miért nem látható a fejlesztésekben?

Szinte minden fejlesztés, amely jelenleg zajlik, már a korábbi Fidesz-KDNP-s vezetés alatt elindult. A baloldali politikusoknak sokat nem köszönhet Józsefváros, hiszen politikai okokból sokáig leállították a projekteket, amelyek aztán így éveket csúsztak, és milliárdokkal többe kerülnek, ráadásul műszakilag is le lettek butítva. A Blaha Lujza tér például már régen kész lenne, ha Karácsony Gergely és Pikó András nem hátráltatták volna a beruházást.

Fotó: Hírnyolc

Mire tartalékolhat a városvezetés?

Sajnos reális félelem, hogy mivel Pikó András és a budapesti baloldal lekötelezett bizonyos pénzügyi köröknek, a pénz nem fejlesztésekre, hanem hozzájuk hű álcivil szervezeteknek és politikai barátoknak lesz kiutalva. Látva azt, hogy milyen átláthatatlan és zavaros a kerület gazdálkodása, nagy a korrupciós kockázat is. Olyan súlyos szabálytalanságok történtek Pikó András vezetése alatt, amilyenre korábban még nem volt példa a kerületben. Józsefváros pénzét a kerületiek életének javítására, fejlesztésekre, és nem a baloldali, liberális haverok zsebének kitömésére kellene fordítani.

Állandósult baloldali vád, miszerint a kormány azzal bünteti Józsefvárost, hogy nem küld fejlesztési forrásokat. Ezt hogyan látja?

Ha összeszámoljuk, hogy mennyi pénzt költ a kormányzat a kerület fejlesztésére, milliárdos összeg jön ki. Csak a káptalanfüredi tábor felújítására 2,1 milliárd forintot kapott Józsefváros az Orbán-kormánytól. Az Pikó András hibája, hogy bár három éve polgármester, képtelen volt befejezni az üdülő felújítását. Pedig amikor átvette a kerület vezetését, az már majdnem készen volt. A helyzet azóta is változatlan. Miközben ott van a pénz a kasszában, a polgármester nem csinál semmit, az idő meg telik. Pikó Andrásnak végre egyszer nem siránkoznia kellene, hanem dolgoznia. Akkor is, ha ez utóbbi fárasztóbb.

A káptalanfüredi strandot mennyire használhatták a gyerekek az ott állomásozó vitorlásoktól?

Ez az egyik legszomorúbb és legfelháborítóbb esete a kerületnek. A korrupciógyanús ügyek mindig elítélendőek, de ha a kerületi gyerekek nyaralását érinti, az különösen felháborító.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

 

A Pikó András vezette önkormányzat egy vitorlázással foglalkozó társaságnak adta ki a gyerekek számára fenntartott balatoni strand egy szakaszát. Az ügyet a Fidesz-KDNP helyi képviselői hozták nyilvánosságra, és akkora botrány lett belőle, hogy Pikó Andrásnak visszavonulót kellett fújnia. A vitorlások maradtak, mert Pikó Andrásék szándékosan vagy – legyünk jóindulatúak – ügyetlenül, úgy alakították a helyzetet, hogy talán csak évek múlva fogják visszakapni a gyerekek a balatoni strand ezen részét. A korrupciógyanú olyan erős ebben az ügyben, hogy Pikó Andrásék a súlyos megállapításokat tartalmazó ellenőri jelentést sem merik nyilvánosságra hozni. A gyakorlatban ezt jelenti a baloldali transzparencia…