Pikó András számos dolgot ígért a kampányában (amiből persze szinte alig valósult meg valami), de a leghangosabban mégis arról beszélt, hogy ő a „semmit, rólunk, nélkülünk” jelszót tűzi a zászlajára, ami annyit tesz, hogy minden fontos dologban a lakosok bevonásával dönt. Ma már tudjuk: az is nehezére esik, hogy tájékoztassa a kerületieket a döntéseiről. Így – utólag – derült ki, hogy a Teleki térre drogambulanciát tervez, és hogy a kerület Balaton-parti strandjának jelentős részét egy vitorlásklubnak játszotta át.

Hiába titkolták, fény derült a mutyira

Az esetre úgy derült fény, hogy képviselők egy csoportja a szezon indulása előtt a helyszínen kívánt megbizonyosodni arról, hogy rendben felkészült-e a strand a gyerekcsoportok fogadására. Ám az áldatlan állapotok mellett 14, a strand területén tárolt vitorláshajót találtak, és egy épülőfélben lévő kikötőt. Józsefváros korábbi polgármestere szerint ez mindenkit megdöbbentett. „Kivéve a polgármestert – feltételezem – de ha őt sem, akkor az elég szomorú” – fogalmazott Sára Botond a HírTV-ben.

Ellentmondások a szerződés körül

Az önkormányzat hallgatásba burkolózott a megállapodás részleteiről, a szerződésbe pedig csak az utolsó pillanatban engedtek betekintést. A polgármester szűkszavúan azt kommunikálta: szabályosan, szerződéssel, 3 hónapra (a szerződés szerint április 15-től július 15-ig – a szerk.) bérbeadják a partszakasz harmadát, hogy a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület ott tárolhassa vitorlásait – és szerinte ez nem mutyi. Igen ám, csakhogy nem egyeztetett a klubbal, aki honlapján azt írta, hogy április 1-től van a helyszínen és hosszútávra terveznek, – állandóra szeretnének maradni – ezért is hirdettek a határidő – azaz július 15. – utánra is táborokat. A Józsefvárosi Fidesz szerint a klub – mindemellett – egész évre hajótárolási szolgáltatást kínál, és komoly értékű beruházásokat készít elő, amit – szerintük – feltehetően nem a polgármester két szép szeméért tesznek.

A polgármester sajtófőnöke arról is nyilatkozott a Pesti TV-nek, hogy a kerületi gyermekek is kedvezményesen részesülhetnek vitorlásoktatásban, ám ez sem fedi a teljesen valóságot, mert a klub vezetője szerint a fő tevékenységük a versenysportolás.

A jelenlegi helyzetben az is kétségessé vált, hogy egyáltalán mehetnek-e oda nyáron strandolni gyerekek. A tábor korábbi főszervezője ugyanis úgy tudja: ahol fürdőzés van, ott nem lehet semmilyen hajózási forgalom.

Fontosabb a bevétel, mint a gyerekek

A Józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője a Pesti TV-ben azt mondta: a jelenlegi városvezetésnek valamiért fontosabb a strand piaci hasznosítása, mint a strand eredeti funkciójának visszaállítása. A szerződés azért szólhat 90 napra, mert így nem kellett versenyeztetni. Az ezt követő időszakra szóló versenyeztetés kimenetele szintén nem kérdéses: ez abból is látszik, hogy a polgármester sajtófőnöke előre megígérte a kerületi gyermekek kedvezményes hajókázását.