A kérdés fontoságát jól jelezte az is, hogy több mint egyórás vita kerekedett a témában a jelenlegi és a korábbi városvezetés között a legutóbbi testületi ülésen.

Nincs költségvetési keret a program folytatására

Pikó András polgármester azzal indokolta az általa beterjesztett javaslatot, hogy nincs rá költségkeret.

Mint kifejtette: 800 millió forint szabadon felhasználható forrást tudtak kigazdálkodni, és ebből a legtöbbet, 300 millió forintot fordítanak a már benyújtott társasházi pályázatokra. A polgármester hozzátette: a zárszámadás után, április-májusban fognak tudni visszatérni erre a kérdésre, ekkor derül ki, hogy tudják-e bővíteni a keretet.

A programra eddig 140 millió forintot fordítottak

A vitában elhangzott, hogy a program kezdete óta 140 millió forintot költött erre a célra az önkormányzat, jelenleg 29 pályázat van benyújtva 13,7 millió forint értékben. Mivel jelenleg kevesebb az erre biztosítható keret, mint amennyit az önkormányzat rá tud fordítani, ezért a beérkezett pályázatokból előre sorolják majd azokat, amelyek életveszély elhárítására irányulnak, illetve nagyobb szerkezeti, műszaki munkálatot igényelnek.

A Fidesz szerint eltolódik a hangsúly a közbiztonságról

Vörös Tamás, a Fidesz frakcióvezetője szerint a számokból is látható, hogy népszerű és hasznos pályázat volt a Világos kapualjak, ezért nem támogatják annak megszüntetését.

Megjegyezte, hogy a jelek szerint a közbiztonság nem élvez elsőbbséget a jelenlegi városvezetőknek. Erre utal a polgárőrség támogatásának megvonása, és egyebek mellett a közbiztonsági célokat is szolgáló „Világos kapualjak” program.

A városvezetés integrálná a társasházi pályázatok közé

A jelenlegi városvezetés azzal próbálta megnyugtatni a kedélyeket, hogy a „Világos kapualjak” pályázat által biztosított felújításokra a jövőben majd lesz lehetőség, csak nem ebben a formában. Erőss Gábor alpolgármester szerint integrálják majd a társasházi pályázatok közé, amelynek keretösszege idén 300 millió forint, szemben a tavalyi 2 milliárd forinttal. Szilágyi Demeter (Fidesz) módosító javaslatát, miszerint az önkormányzat jogi szolgáltatásai helyett maradjon meg a világos kapualjak program a jelenlegi városvezetők leszavazták.

Fotó: Baranyai Attila/Hir8

Szöveg: Bányai Rudolf