Visszakaphatja a Református Egyház a Vas utcai épületet

Bányai Rudolf | 2021. 01. 15. – 10:37

Mint ismeretes, a Színház és Filmművészeti Egyetem az I. kerületbe költözik, és ott indul a február 1-vel kezdődő félév. Az egyetem Vas utcai épületeinek jövője egyelőre nem tisztázott, az viszont már körvonalazódik, hogy a Vas utca 2/C számú ház, ahol eddig az Ódry Színpad is működött, visszakerülhet a Református Egyház tulajdonába. Az épület ugyanis eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Székházának, illetve a Klauzál téri Református Egyházközség templomának adott otthont, mielőtt államosították volna.

© Fotó
Google Streetview

„Ez az épület volt a Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza, a protestáns helyőrség és a Klauzál Téri Református Egyházközség Temploma. Polgári kezdeményezésre épült 1943-ban Várady Szabó Lajos építész tervei alapján” – hirdeti a tábla a Vas Utca 2/C homlokzatán. Mint azt a Magyar Nemzet megtudta: a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi vezetése visszaszolgáltatná eredeti tulajdonosának az épületrészt, és erről már tárgyalások is folynak. Az 1943-ban emelt épületet Ravasz László püspök szentelte fel, s 1950-ig, a kommunista államosításig, a református egyházé volt. Az építéséhez gróf Teleki Pál adta a legnagyobb adományt.  

© Fotó
Wikipedia

Sinkovits Imre, Zsigmond Vilmos és Németh Antal előtt tiszteleg az SZFE

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi vezetése az intézeteinek névváltozásairól is döntést hozott. Ennek értelmében a a Színházművészeti Intézetet Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetre, a Film- és Médiaintézetet Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetre keresztelik át, az Elméleti és Művészetközvetítő Intézet pedig Németh Antal Drámaelméleti Intézet néven működik tovább – írta a Magyar Nemzet.

Forrás: Magyar Nemzet