A Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány Fellegvár Napközije hasonlóan működik, mint egy óvoda. Szakemberek segítségével, speciális eszközökkel fejlődnek a sérült gyerekek. „A nálunk lévő gyerekek bár mind halmozottan sérültek, a fizikai állapotuk eltérő. Valaki például tud járni, míg mások semmit se képesek csinálni egyedül. Éppen ezért kell személyre szabottan dolgozni velük” – mondta Varga Gábor a Blikknek adott interjúban.

A magát adományokból fenntartó napközi a józsefvárosi jezsuiták segítségével gyűjtésbe fogott, a működésük stabilizálásához, valamint, hogy megvalósítsák régi álmukat és az emeleten lévő tornateremhez egy mozgássérült felvonót tudjanak építtetni, hiszen az intézménybe járó gyermekek egyre nőnek és egyre nehézkesebb a feljuttatásuk a tornateremhez. A felvonóhoz szükséges 3 millió forint nagyon gyorsan összegyűlt, ugyanis másnap Kocsis Máté – az intézmény rendszeres támogatója – ellátogatott a napközibe és elvitte nekik a felvonóhoz szükséges összeget – számolt be a jó hírről Varga Gábor, az intézmény alapítója a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy a jezsuiták által eddig 500 ezer forint gyűlt össze.

A kerület országgyűlési képviselője már a kezdetektől támogatja a Napközit. Mint azt Varga Gábor a Blikknek elmondta három éve fogalmazódott meg benne, hogy szükség van egy ilyen intézményre:

„a játszótéren láttam meg a VIII. kerület akkori polgármesterét, Kocsis Mátét, akit le is szólítottam, majd elmondtam neki a problémámat. Végül a Józsefvárosi Önkormányzattól kaptuk meg azt az ingatlant, ahol most is működik a napközi”

– nyilatkozta Varga Gábor.

A Napközi kialakításában rengetegen – helyi lakosok, vállalkozók, rendőrök és közterület-felügyelők – segítettek: sokan kétkezi munkával, volt, aki tárgyakkal vagy pénzadománnyal. Kocsis Máté és Sára Botond 1-1 millióval járultak hozzá az építéshez. A pandémia első hullámában ők is kénytelenek voltak bezárni, kiadásaik viszont megmaradtak. Tartalékaik már a végét járták, amikor a kerület országgyűlési képviselője szintén 1 millió forinttal segítette ki az intézményt, amely ezzel átvészelte a nehéz időszakot. Nagy segítséget jelent az Alapítvány a Polgári Józsefvárosért támogatása is, amely jelenleg három józsefvárosi gyermek után járó minden költséget fedez.

Ha Ön is támogatná a sérült gyerekek fejlesztését, itt teheti meg:

Aki élelmiszeradományokkal járulna az alapítvány munkájához, az alábbi oldalon írhat nekik:

https://www.facebook.com/Fellegajt%C3%B3-Nyitogat%C3%B3k-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny-T%C3%A1ltos-var%C3%A1zsl%C3%B3-403256979819223

Az anyagi felajánlásokat az alábbi számlaszámra lehet elküldeni:

FELLEGAJTÓ NYITOGATÓK ALAPÍTVÁNY,

SZÁMLASZÁM: 11708104-21454806, OTP.