A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában komolyan veszik a sportolást. „Egy kicsit más az iskolánk szerepe, mint a testnevelő tagozatosoké, hiszen mi a gyerekeket az élsportra is neveljük. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a legutóbbi olimpián is részt vettek egykori Vajdások” – mondta el lapunknak az iskola igazgatója. Hargitaniné Őri Katalin hozzátette: a floorball az egyik legmeghatározóbb sportáguk. Nem is csoda tehát, hogy már ötödik alkalommal rendeznek rangos versenyt ebben a sportágban.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Vajda Budapest Open nemzetközi tornának indult 5 évvel ezelőtt – tudtuk meg Borka Gábor testnevelőtanártól, a Vajdás csapatok felkészítőjétől. Mint mondta: a Covid miatt most a külföldi csapatok nem tudtak jönni, de érkeztek Komáromból, Győrből, Paksról is floorballosok.

Mi is az a floorball?

A floorballt műanyag ütővel és labdával játszák hasonló szabályok mentén, mint a jégkorongot, azaz a cél itt is az, hogy az ütővel a kapuba juttassuk a labdát. Ezt a sportot a magyar származású svéd Czitrom András találta ki az 1970-es években, hogy egy viszonylag biztonságos játékot tudjanak a gyerekek játszani – ismertette Borka Gábor. Ugyan több sportágból van „összeollózva”, de kiszedtek belőle minden olyan elemet, ami balesetveszélyes lehet: így például a bodicseket, az ütővel akasztást és ütést is.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Borka Gábor kifejtette: a floorball egyre népszerűbb a világban, már több mint 100 ország játssza. „A nemzetközi szövetségtől azt az információt kaptuk, hogy a 2028-as olimpiára már felkerül a floorball is, így akár azok is beverekedheti magukat az olimpiára, akik itt vannak ezen a tornán. Magyarországnak még sokat kell fejlődnie, hogy a világ legjobb 12 csapata között legyen, jelenleg a 20-25. hely között vagyunk, de dolgozunk rajta, hogy minél előrébb kerüljünk” – fogalmazott Borka Gábor.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az eredmények

A torna minden résztvevője kapott díjat, azok is, akik nem végeztek az első három helyen.

U9-es korosztály

  1. Eötvös CH, 2. SZPK Komárom, 3. Vajda fiú, 4. Vajda lány

U11-es korosztály

  1. Ares Paks, 2. Vajda Sasok, 3. Eötvös CH, 4. SZPK Komárom fiú, 5. Vajda Süni, 6. SZPK Komárom lány, 7. Vajda Solymok

U16-os korosztály

  1. Vajda U16 fiú, 2. Győri SZC Sport és Kreatív Technikum, 3. SZPK Komárom, 4. Vajda U13 fiú, 5. Vajda lány