A korábbi években az önkormányzat mindent megtett azért, hogy a kerület minél több pontjára minél több virág kerüljön. Ennek meg is lett az eredménye: Józsefváros két alkalommal is nyert a Virágos Magyarországért elnevezésű környezetszépítő versenyen.

A lakosok idén sem kapnak virágokat Pikóéktól?

A közterek virágosítása mellett bevett gyakorlat volt a lakosságot is ellátni egynyári virágokkal, amelyek az ablakokba, balkonokba kerülve szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak. Ennek érdekében az előző városvezetés tavasszal – A Föld napjához kapcsolódóan –, valamint nyáron több 10.000 tő virágot osztott ki a lakosoknak, közösségeknek és egyesületeknek.

Ennek a hagyománynak vetett véget tavaly Pikó András polgármester pénzhiányra hivatkozva, és úgy tűnik, idén sem kívánja folytatni a lakosok körében népszerű intézkedést. Mindenesetre megkérdeztük a polgármestert, hogy idén tartanak-e virágokatosztást a lakosoknak, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Hűlt helye a virágosládáknak is

Pikó Andrásék tavaly beszedték a közterületekről az oszlopos virágládákat is. Amikor tájékoztatást kértünk, azt írták: tavasszal újra kihelyezik azokat. Nos, lassan a tavasz végéhez közeledünk, de az alábbi képen is látható virágládáknak se híre se hamva

Dugába dőlt a nagy zöldítés Józsefvárosban

Ugyancsak nagy kérdőjel, hogy vajon idén kerülnek-e virágok a Népszínház utcai és a Százados negyedi kandeláberekbe, erre utaló jeleket egyelőre nem láttunk. Mindezek azért is hatnak furcsán, mert a polgármester és csapata saját bevallása szerint zöldpárti, a programjuk is tartalmazott olyan pontot, miszerint évente 5.000 négyzetméter új zöldfelületet hoznak létre, ám ebből tavaly egyetlen árva négyzetméternyi zöldesítést sem sikerült megvalósítani. Sőt, évtizedes fákat vágtak ki a Rókus-kertben, a Baross utcában és az Orczy téren is.

De ne legyünk szigorúak, egyéb, merész zöldpolitikai tervei is voltak a baloldali városvezetésnek: méheket telepítettek volna a buszmegállókba, ám a közfelháborodás miatt ez elmaradt. Megvalósultak viszont a rovarhotelek, amelyek ugyan Karácsony Gergely főpolgármester nevéhez fűződnek, de Józsefvárosban – a II. János Pál pápa téren, a Múzeumkertben – is helyet kaptak.

A Föld napja a Füvészkertben

Online végezhető feladványokkal várja a Füvészkert a látogatókat április 23. és 25. között. A feladatsorokat a játékosok a Füvészkertben lévő állomásokon találják meg. A részletek a Füvészkert honlapján olvashatók.

FRISSÍTÉS: A polgármester nevében Békési Zsuzsanna sajtófőnök válaszolt kérdéseinkre: Közölte, hogy lakossági virágosztást sem fogank tartani idén, és a kandelláberekbe sem fogynak kihelyezni muskátlikat ebben az évben.