Vannak olyan közösségek, akik nem csak a saját lakásuk díszítésével szeretnék meghozni az ünnepi hangulatot: bizonyos helyeken a társasház maga is karácsonyi hangulatba öltözik. Ez nem csak hangulatos, hanem közösségépítő is lehet.

Közös fadíszítés

Nem ritka, hogy udvaros házakban álló fenyőfákat közösen díszítenek fel a lakók, nem egy helyen ilyenkor közös forraltborozással vagy teázással összekötve teszik ezt. A leggyakoribb az, hogy a közös képviselet vagy a lakók egy része feldíszíti a hirdetőtáblát, kitesznek egy szívhez szóló karácsonyi üzenetet. Az „alaposabbak” sokszor az egész folyosót vagy akár a korlátokat is ünnepbe öltöztetik.

Egyéni „akciók”

Vannak egyéni „akciók is”. Ilyen például, amikor ez egyik lakó minden postaládába személyes karácsonyi üdvözlőlapot tesz lakótársai részére, de láttunk olyat is, hogy egy ismeretlen minden lakó ajtajára egy kis ajándékot (pl.: szaloncukor) erősített.

Figyeljünk egymásra!

A mai világban, ahol hajlamosak vagyunk csak magunkkal foglalkozni és úgy élni az életünket, hogy kizárjuk, a külvilágot, egy-egy ilyen közös élmény sokat segít a közösség építésében. A társasházak olyan mikroközösségek, amelynek tagjaival nap, mint nap találkozunk, de mégsem foglalkozunk annyit, mint amennyit kellene.