Az új stációsor építését 2011-ben vetette fel Ferencz Orsolya, aki 2010 óta a környék önkormányzati képviselője. „A Golgota tér 2014-es teljes felújításakor egy kettőskeresztet állítottunk az egykori kápolna és a kálvária emlékére” – mondta lapunknak a képviselő hozzátéve: a stációsor helyreállításának lehetősége 2019-ben jött el, amikor az állam 250 millió forintos forrást biztosított hozzá Józsefvárosnak. „Ezzel teljessé válik az eredetileg tervezett rehabilitáció, visszaadva a térnek a nevében hordozott jelentését” – fogalmazott Ferencz Orsolya.

Többször megakadt a munka

„A pályázatot Hermann Zsolt szobrászművész nyerte, aki szintén megjárta a maga kálváriáját a projekttel” – idézte fel a beruházás előkészítését Sántha Péterné önkormányzati képviselő, aki a kezdetektől az ügy lelkes támogatója volt. A művésszel a szerződés 2019 júliusában köttetett meg, a munka azonban a COVID-járvány miatt megakadt, végül június 15-re módosult a stációk elkészülésének a határideje. „Bízom benne, hogy hamarosan egy gyönyörű kálváriát avathatunk a Golgota téren” – fogalmazott Sántha Péterné.

Harmadszorra kerül kálvária Józsefvárosba

A XIX. század végén a Tisztviselőtelep lakóinak kezdeményezésére közadakozásából kápolna épült a mai Golgota térre. Miután Józsefváros kálvária nélkül maradt – mert a Kálvária térit 1893-ban átszállították az Epreskertbe – szükség volt egy újra.

A Golgota téri kápolnához így keresztút is készült, ami a II. világháború idején súlyosan megrongálódott, a keresztes kálvária pedig elpusztult. Ami megmaradt belőle, azt a Magyarok Nagyasszonya templom környezetében helyezték el. „Ezek már ott is maradnak” – mondta Sántha Péterné. A történet szerint a Ganz gyár kommunista vezetői rossz szemmel nézték, hogy a munkások betértek a Golgota téri kápolnába, ezért rossz állapotúnak bélyegezték, és az 1960-as években felrobbantották, a kápolna csak a harmadik robbantás után semmisült meg.

Kálvária: Krisztus kereszthalálának helyszíne

Mivel nem tudott mindenki elzarándokolni a Szentföldre, az egyház jóváhagyásával kálváriák épültek szerte a világban, amelyek 14 stáción (állomáson) keresztül mutatják be Jézus keresztútjának legfontosabb jeleneteit.