Politikai adok-kapok alakult ki a Meseország Mindenkié című könyv kiadója, a LABRISZ Leszbikus Egyesület kedvezményes ingatlanbérlése kapcsán az egyik bizottság ülésen. Az önkormányzat vagyongazdálkodási cégének javaslata alapján az LMBTQ-szervezet fillérekért bérelte volna a Baross utca 86. számú társasházban lévő ingatlant, ahová az egyesület a bázisát tervezte. A kedvezményes irodára vágyó LMBTQ-szervezet mindamellett érzékenyítő iskolai programokat is szervezne.

Fotó: Rosemary Ketchum / Pexels

Az irodahelyiség piaci, bérleti díja kétszázezer forint körül mozog, ugyanakkor ennek töredékéért adta volna oda a baloldal a haveri szervezetnek. A helyiséget ráadásul pályázati úton lehetne csak hasznosítani, hiszen egyes becslések szerint 25 millió forint feletti az értéke. A baloldal viszont egy korábbi ingatlanbecslést lobogtatott, amelyben a becslés természetesen még nem érte el a pályázati értékhatárt. A fideszes bizottsági tagok azt javasolták, hogy készüljön egy friss értékbecslés, ám ezt a baloldali bizottsági tagok csak vonakodva fogadták el.

Egyéni felelősséget már a baloldal sem merte vállalni

A polgári oldal tagjai ekkor név szerinti szavazást kértek az ügyben, amellyel gyakorlatilag egyéni felelősséget kell vállalniuk a döntéshozóknak. A baloldali tagok viszont ezt már nem vállalták, és visszavonulót fújtak, s levetették az ügyet a napirendről, ami felér egy beismerő vallomással…

Fotó: Hírnyolc

„Biztosak vagyunk benne, hogy a mutyigyanús ügy még elő fog kerülni” – mondta lapunknak a Józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője. Vörös Tamás hozzátette: azt látják, hogy ha egy baráti szervezetről van szó, akkor semmi sem szent, akár nyomott áron is odaadnák nekik a kiszemelt ingatlant. Ráadásul az önkormányzati irodahelyiség – amelyet az egyesület bérelne – mindössze egy saroknyira lenne a Szűz utcai Százszorszép óvodától, ami szintén aggályos – fejtette ki Vörös Tamás.

Régi a polgármester kapcsolata a leszbikus egyesülettel

A Labrisz Leszbikus Egyesület egyébként szoros kapcsolatot ápol a helyi baloldallal.

Fotó: Labrisz

Az egyesület egyik alapító tagja Takács Mária, Pikó András önkormányzatának egyik videós munkatársa is egyben. Ennek a gyümölcsöző kapcsolatnak az eredményeként forgathatott az LMBTQ-szervezet az önkormányzati fenntartású Kesztyűgyár Közösségi Házban.