A kormány idén is 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit – 2024-ig összesen 50 milliárdot biztosítunk ugyanilyen célra – írta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár július 6-án a közösségi oldalán. A bejegyzésből kiderül, hogy erről Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán egyezett meg a kormányzat és a városvezetés.

Azért dolgozunk, hogy minden kerületben, Soroksártól Rákosmentén át egészen Óbudáig legyen színvonalas egészségügyi ellátás

– emelte ki Fürjes Balázs, aki hozzátette: célkitűzéseik, hogy legyen kellő számú rendelő, ahová a helyben élők a problémáikkal fordulhatnak, csökkenjenek a várólisták, valamint bevonnák az okoseszközöket is a gyógyításba, amivel egyszerűbbé válhatnak az adminisztrációs feladatok.    

A Magyar Közlönyben ennek megfelelően megjelent a kormányhatározat, amely részletezi, hogy a főváros és a kerületek milyen mértékben osztoznak a 10 milliárdos kormányzati támogatásokon. Mint kiderült: Józsefváros 50 millió forintot kap, amit egy új épületre fordít.

Ennyit az önkormányzatok kivéreztetéséről

– reagált a hírre Sára Botond, korábbi polgármester utalva arra, hogy a kerület baloldali vezetése folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy minden pénzt elvonnak tőlük.

Kerületi egészségügyi fejlesztések

Legutóbb a tavalyi év végén történt egészségügyi fejlesztés a kerületben. Ekkor érkezett meg az a 100 millió forint értékű két új röntgengép a Szent Kozma Egészségügyi Központba, amit még Kocsis Máté, a kerület országgyűlési képviselője lobbizott ki korábban. Azt megelőzően pedig – Kocsis Máté és Sára Botond polgármestersége idején – megújult az Auróra utcai szakrendelő, felújítottak több háziorvosi rendelőt – pl. Szigony utca, Mikszáth tér – új háziorvosi rendelők épültek – pl. a Kálvária téren, Gutenberg téren, valamint akkor született megállapodás arról is, hogy a Százados negyedi irodakomplexumban kapjon helyet a körzet háziorvosi rendelője. Emellett az előző városvezetési ciklusban folyamatosak voltak az orvosi eszközfejlesztések is.