Az elmúlt tíz évben a kormány már 500 milliárd forint értékben óriási fejlesztéseket valósított meg a vidék egészségügyi ellátórendszerében, a 2017-ben indult Egészséges Budapest Program pedig Budapestre és Pest megyére, tehát a központi régióra fókuszál, hasonló fejlesztési céllal

– emelte ki az átadón Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve, hogy az EBP 700 milliárd forint értékű fejlesztései 13 kórházat, 11 országos intézetet, 32 járóbeteg szakrendelőt érintenek.

Nem titkolt célom, hogy ezt az intézetet ugyanott, Európa élvonalában láthassuk, mint egykor volt, és ehhez az ilyen egymás után következő fejlesztések megvalósítására van szükség

– jelentette ki Dr. Kásler Miklós.

A józsefvárosi baloldalnak csak kampányígéretekre futotta

Az elmúlt másfél éves pandémiás időszak rávilágított arra, hogy az egészségügy további fejlesztése mindenki közös érdeke

– hangsúlyozta Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselője, aki emlékeztetett, az elmúlt tíz évben a kerületben is komoly fejlesztések valósultak meg a polgári városvezetés és a kormány együttműködésében. Teljes mértékben megújult az Auróra utcai szakrendelő, szinte valamennyi háziorvosi rendelő és megnyílt egy új mentőállomás is az Orczy úton.

Azt viszont szomorúan tapasztaljuk, hogy Józsefváros jelenlegi baloldali városvezetésének csak kampányszinten volt fontos az egészségügy fejlesztése, hiszen az elmúlt másfél évben semmi nem történt, de még csak egy terv sem fogalmazódott meg ezzel kapcsolatban

– mondta Kocsis Máté, aki szerint miután Pikó András és csapata megszerezte a kerületben a hatalmat, máris lekerültek a napirendjükről a józsefvárosiak egészségbiztonságával kapcsolatos célkitűzések.

Mi tud az új műtő?

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti Baleseti Központjának új, világszínvonalú hibrid műtője megteremti a lehetőségét, hogy az intézmény a közeljövőben kelet-közép-európai robotsebészeti és oktatóközponttá váljon.

A kormány Egészséges Budapest Programja (EBP) keretében 1,2 milliárd forintból megvalósult fejlesztés lehetővé teszi, hogy a műtőben a beteg mozgatása és szállítása nélkül, a műtét közben elvégezhetők legyenek a beavatkozáshoz szükséges vizsgálatok.

A korszerű műszerek azt is elősegítik, hogy a koponya és gerincsérült emberek kezelése során sokkal nagyobb pontossággal legyenek elvégezhetők a beavatkozások, mindeközben a személyzetet érő sugárkitettség nullára csökkent.

Az EBP alapvető célja, hogy a jövő évtizedeire meghatározó, a hazai egészségügy részére nézve komplex, tehát infrastrukturális, orvostechnológiai és informatikai fejlesztések valósuljanak meg az ellátórendszerben.