A szülők régóta várnak arra, hogy “végre elérhető közelségben, európai szintű rendelőben lássák el gyermekeiket. Eddig nem volt megfelelő épület, ám az Arena Campus irodaház létesítésével, lehetőség nyílt egy korszerű rendelő kialakítására” – írja Civilek a Százados Negyedért Egyesület Facebook-oldalán.

Az öröm azonban mégsem lehet teljes. Míg a felnőtt háziorvosi rendelés megoldottnak tűnik, a gyermekrendelés nem. Az ügyben az egyesület levelet írt Pikó András polgármesternek és Szarvas Koppány Bendegúz (Momentum) önkormányzati képviselőnek, melyben kifejtik, hogy sokan keresték meg az egyesületet a gyermekrendelővel kapcsolatban.

„Úgy tudni, hogy a jelenleg praktizáló doktornő nem kíván helybe jönni. Ez sokaknak kellemetlenséget szül, hiszen sokan gyermekorvost nem szeretnének váltani, de a közelebbi helyszín minden beteg kisgyermeknek könnyebbséget jelentene. A Százados negyedi szülők tudni szeretnék, hogy ki és mikortól fogja ellátni helyben, az új rendelőben a gyermekorvosi feladatokat”

– áll a levélben.

„Valóban nem hajlandó áttenni praxisát a körzet gyermekorvosa, páciensei zöme a Teleki tér közelében van, és őket nem akarja elveszíteni. Az önkormányzat eszközei végesek” – írta válaszában Szarvas Koppány Bendegúz. A momentumos képviselő szerint: a háziorvosok nem sakkfigurák, akiket rakosgatni lehet, 

a háziorvosok egy létfontosságú szakma képviselői, akikből egyre nagyobb hiány van az országban, és verseny folyik értük. 

Így pontosan nem lehet tudni, hogy a még Sára Botond polgármesternek köszönhetően kilobbizott új rendelőben – erről itt írtunk részletesebben – mikortól lesz gyermekrendelés.

Megszüntetett közszolgálati lakások

A Civilek a Százados Negyedért Egyesület megjegyzi: Sára Botond és Kocsis Máté országgyűlési képviselő, korábbi polgármester évekkel ezelőtt éppen azért hozta létre a háziorvosi életpálya modellt, hogy azokat a háziorvosokat, akik Józsefvárosban szolgálnak, az önkormányzat különböző formában támogatni tudja, például szolgálati lakás biztosításával. Mint az egyesület írja: a felnőtt praxist is így sikerült a Százados negyedben feltölteni.

Mára azonban erre már jóval szűkösebbek az önkormányzat lehetőségei, ugyanis Pikó András polgármester áprilisban döntött arról, hogy megszűnteti 60 darab önkormányzati lakás közszolgálati célú kijelölését. (Erről itt írtunk részletesen.)

Ezeknek a közszolgálati lakásoknak a szerepe éppen az volt, hogy ezek segítségével tudjon az önkormányzat a kerületbe „csábítani” rendőröket, pedagógusokat katasztrófavédelmi vagy éppen – egészségügyi dolgozókat.