Mintha az önkormányzat kifejezetten a kerületi autósok ellen lenne, és direkt szítaná a feszültséget a kerékpárosok és a gépjárműtulajdonosok közt. Az új MOL-Bubi állomások közül legalább négy – ha jól értelmeztük a terveket – jelenlegi parkolóhelyeken lesz kialakítva, becslésünk szerint legalább 12 autóparkolóval kevesebb lesz a kerületben…

Az új Mol-Bubi állomások a Bródy Sándor utcában, az Illés-Baross utca sarkánál, a Mátyás térnél, a Teleki térnél, illetve a Szigony utcában (a Spar közelében, a járdán) lesznek kialakítva. A parkolóhelyek csökkenése kifejezetten érzékenyen érinti a Palotanegyedben, illetve a Mátyás tér környékén lakókat, ezeken a területeken már eleve kevés parkolási lehetőség áll a helyiek rendelkezésére. A 5,5 millióval az önkormányzat is beszáll az állomások kialakításába, a projekt teljes költsége közel 9 millió forint.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az ügyben kerestük az önkormányzatot is. Szerintük „5 és fél darab” parkolóhelyet kellett feláldozni a Bubikért. S hogy az állomások kialakításáról a környéken élő lakosokkal egyeztetett-e az önkormányzat? Erre nem kaptunk választ, így feltehetően nem.

Folyamatosan csökkenő parkolóhelyek

A kerületben az elmúlt 2,5 évben jelentősen csökkent a parkolóhelyek száma, amely a Karácsony Gergely-féle, koncepciótlan kerékpársávok felfestésének is köszönhető. Az önkormányzat ráadásul jelentősen csökkentené a józsefvárosi lakosok parkolási kedvezményét, ez az elképzelés csak a kormányzati adó-stop miatt nem lépett még eddig életbe.

Mikromobilitási pontok

A közelmúltban a kerületben több mikromobilitási pontot is kialakítottak, hogy ide helyezzék a járműveket az e-roller-használók. Több ilyen pont szintén parkolóhelyeken lett felfestve.