A pesti Jézus Szíve-templom eredeti harangjai 1890-ben készültek. Walser Ferenc öntödéjéből négy mestermű érkezett, melyek közül hármat 1916-ban hadicélokra elvittek. A háború után csak egyet pótoltak az eredeti tervek alapján, több mint száz éve két harang szól a Mária utcából.

A nagyobbik, 400 kg-os harang a Boldogasszony fájdalmának állít emléket, a kisebbik 200 kg-os harang Szent József nevét viseli, amelynek hangja a munka méltóságát hirdeti. A háború előtt egy 110 kg-os lélekharang, valamint egy 700 kg-os nagyharang is a templomban lakott.

„A Jóisten közeledését hírdetik ”

„A harangok hívó szava, ünnepélyes kongása, a gyászolókat vigasztaló lélekharangok csengése, de a nándorfehérvári diadalt jelző déli harangszó nélkül is érvényesek lennének a szertartásaink. A harangok azonban itt vannak velünk, a mindennapjainkhoz tartoznak, és hangjukkal emberi erőfeszítéseink mellé társulnak, hogy Isten dicsőségéről szóljon az életünk. A Jóisten közeledését hirdetik, és azt, hogy a Mindenható nem csak templomaink szentélyében van jelen, hanem velünk akar lenni a városaink közterein, kinn a szántóföldeken, amikor útra kelünk, reggel, délben, este, ünnepkor és gyászunkban” – vallja Horváth Árpád SJ templomigazgató, aki 2018 telén fogalmazta meg először, hogy szeretné a több mint száz éve hiányzó harangokat pótolni.

Egyházi dallamokat játszik a harangjáték

Az ügyet Józsefváros korábbi városvezetése karolta fel és 11 millió forintos támogatást biztosított a harangok pótlására. A projekt előkészítése során kiderült, hogy a nagyharang behelyezéséhez a torony tetejét teljes egészében ki kellene cserélni, ezért a nagyharang helyett – a két harangtorony közötti oromzat mögé – egy tíz kicsi harangból álló harangjáték került, amely június 20-tól délelőtt 10 és este nyolc óra között (a szieszta óráit kivéve) minden órában megszólal.

Jól ismert magyar egyházi énekek mellett Jacques Berthier jezsuita zeneszerző egy dallamát hallhatjuk felcsendülni, mely a jezsuiták himnuszának számít.

Június végéig megtekinthető a 110 kg-os harang

A napokban érkezett új, 110 kg-os kisharang Szent Ignác előtt tiszteleg. Ezt a harangot a templom főhajójában állították ki, és június végéig, amíg a végleges helyére nem kerül, a nyitvatartási időben szabadon megtekinthető. 

Az új harangokat Erdő Péter bíboros szentelte meg június 19-én a templom búcsúünnepén, Jézus Szíve napján, az esti hatos szentmise keretében.

Szöveg: Végh Dániel