Csaknem két év eltelt a kerület balatoni üdülője fejlesztésének befejezése érdekében tett bárminemű kapavágás nélkül. A káptalanfüredi tábor modernizálása befejezés előtt állt még 2019-ben. Pikó Andrásék színre lépésével azonban mindennemű munkálat teljesen leállt. Az egyesült baloldal hosszas semmittevést követően – az időközben megemelkedett költségek miatt – áttervezte a projektet (ahogyan a Blaha esetében is láthattuk már), aminek eredményeként kivettek a beruházásból lényegi elemeket. Ezzel viszont elbukták az állami támogatást, mivel a minisztérium szerint nem azért adták a pénzt, hogy a tesze-tosza városvezetés hibájából beszűkült lehetőségek miatt, karcsúbb fejlesztést vigyenek véghez.

Pikó András ekkor áldozatpozícióban tetszelegve – minden lehetséges kommunikációs csatornán – kormányzati elvonást kiáltott. A helyzetet Kocsis Máté, korábbi polgármester, a kerület jelenlegi képviselője tette tisztában, amikor az minisztériummal egyeztetve azt mondta: Pikó Andrásnak csak levélben kérnie kell és újra megkapja a kormány támogatását. Ezt a levelet hosszú ideig nem tudta (vagy nem akarta) megírni a polgármester, hiszen ezalatt is hangoztathatta a „kormányzati elvonás” mantrát.

Ennek viszont most vége szakad, hiszen a július 22-ei képviselő-testületi ülésen kiderült: az EMMI már el is küldte az önkormányzatnak az új támogatói szerződést.

Vitorlásmutyi a kerületi üdülő strandján

Miután számos hivatali dolgozó, köztük a jegyző és az aljegyző is távozott a kerületi mutyik és botrányok miatt, végre vizsgálatot indított a Polgármesteri Hivatal a kerület káptalanfüredi strandjának kétes jogszerűségű bérbeadása kapcsán.

Miután maga a polgármester, illetve az önkormányzati lap is többször kiállt a vitorlásklubnak átjátszott strand szabályszerűsége mellett, ezért ez a lépés megkérdőjelezhető és kármentésnek is megkésett. Az augusztus 24-ig tartó vizsgálat a testületi ülésen elhangzottak szerint kitér majd a bérbeadás szabályszerűségére, illetve az azt lebonyolító önkormányzati cég hatáskörére is.

A Józsefvárosi polgári oldal előterjesztést nyújtott be, hogy érvénytelenítsék a képviselő-testület felhatalmazása nélkül köttetett szerződést a vitorlásklubbal, ám a baloldal leszavazta a javaslatot.