A kampányában még rendre 1100-1500 üresen álló bérlakásról beszélt Pikó András. Sokan elhitték neki, amikor jelöltként azt ígérte: az üres bérlakásokat a rászorulóknak kívánják biztosítani. Végül polgármester lett, az ígéretekből pedig ezen a téren sem lett semmi. Két évnyi városvezetés mindössze 44 bérlakáspályázat kiírására volt elegendő, és azok sem a leginkább rászorulókat célozták meg.

Az önkormányzat háromféle bérlakáspályázatot különböztet meg. A leginkább rászorulóknak szól a szociális bérlakás, a legtöbben ilyen lehetőségre vártak, hiszen ennek a legalacsonyabb a költsége a bérlő számára (négyzetméterenként 368 forintos havidíjjal). A következő kategória a költségelvű lakbér, ebben az esetben 493 forintot kell fizetnie havonta egy négyzetméterért, a harmadik megoldás pedig, hogy piaci alapú lakbért állapítanak meg, azaz a piacon lévő négyzetméterárat kell megfizetni.

Az ígéretek ellenére elmúlt 2 évben mindössze 44 bérlakáspályázatot írt ki a Pikó András vezette önkormányzat. Ezek közül a leginkább rászorulóknak szóló szociális pályázatok száma 0(!) lett, holott a polgármester tanácsadója tavaly nyáron azt ígérte, még abban az évben lesznek ilyen bérlakáspályázatok. Pikó András pedig még a közelmúltban is arról beszélt: „a béke egyik garanciája az olcsó és megfizethető bérlakás”. Ehelyett a Pikó vezette kerület a bérlakásokat költségelvű, illetve piaci alapú lakbérrel írta ki.

Emellett az eddig kiírt lakások többsége – a 44-ből 38 – többmilliós felújítási kötelezettséget is von maga után, ami önmagában kizárja, hogy a leginkább rászorulók vehessék igénybe azokat.