Pikó András polgármesterségének első másfél évében – az Origo tényfeltáró cikkének megfogalmazása szerint – menekülnek a dolgozók a polgármesteri hivatalból: egészen pontosan 141-en távoztak, miközben 154-en érkeztek. Értesülések szerint a Jogi Irodát például 10-en, a Közbeszerzési és Pályázatkezelő Irodát pedig 5-en hagyták ott. Ennek a rendkívüli fluktuációnak a lap szerint több oka is van: feszültségek a hivatali apparátus és a politikai szereplők között, személyi ellentétek és rossz munkahelyi körülmények.

A politikai kinevezettek magasabb fizetést kapnak

A tömeges távozás egyik kiváltó oka – az Origo információi szerint – az, hogy komoly feszültségek alakultak ki amiatt, hogy Pikó András politikai kinevezettjei a fizetéseltérítések révén jelentősen többet keresnek, mint a hivatali köztisztviselők. A polgármester kabinetének vezetőhelyettese, Pálinkás Balázs a lap birtokába jutott dokumentumok szerint például a 466.650 forintos alapilletménye mellé 35 százalékos illetménykiegészítést (163.328 forint) és 69.998 forintos vezetői pótlékot kap. Ám az információk szerint nem ő az egyetlen, akinek a fizetése eléri a – kerekítve – 700 ezer forintos nagyságrendet Pikó András közvetlen környezetében, szemben a hivatali dolgozókkal, akik nem részesülnek hasonló elismerésekben.

Komoly nyomás szakmai munkát végző hivatalnokokon

Pikó András politikai köre másfél éve mutogat a hivatali apparátusra, hogy akadályozza a politikai munkát – írja az Origo olyan információkra hivatkozva, hogy például Erőss Gábor párbeszédes alpolgármester maga is elismerte, hogy közvetlenül hívogatta Melegh Mónika aljegyző egyik munkatársát, amelyet utóbbi kifogásolt. A Karácsony Gergelyhez közeli párbeszédes pártkatonából lett aljegyző meg is engedte munkatársának, hogy ne vegye fel a telefont, ha Erőss Gábor hívja.

Rossz munkahelyi körülmények

Az Origo szerint a rossz munkakörülmények is komoly szerepet játszanak abban, hogy a baloldali városvezetés nem tudja megtartani a dolgozóit. A tavaly nőnapon körbeküldött, de csak fél évvel később kielemzett, összesen 22 dolgozó által kitöltött elégedettségi felmérés után maga Pikó András is úgy fogalmazott:

egyértelmű – és mi is azt tapasztaljuk nap mint nap –, hogy a hivatalban a munkakörülmények nem optimálisak

Később Pikó arról írt, hogy

nagyon sokan panaszkodtak az épületben található mosdók állapota miatt, ami számunkra is elkeserítő

Egyes elmondások szerint olyan szag terjed az épületben, mintha valahol a mélyben csőtörés lett volna és a szennyvíz már beszivárgott volna a falakba. Egyelőre annyi előrelépés történt az ügyben, hogy idén tavasszal légfrissítőket helyezett el a városvezetés a mellékhelyiségekben.