Az elmúlt napokban trópusi meleg köszöntött be hazánkba. Márpedig ilyenkor nincs is jobb a hűsítő vízpartnál. Nem is kellene messzire menni érte, ha megvalósult volna a józsefvárosi strand, amelynek látványtervei kíséretében Sára Botond azt írta a közösségi oldalán:

Ilyen lehetne a józsefvárosi strand. Ugye milyen jó lenne most a 35 fokban? De a baloldal ezt is félredobta, úgy döntöttek nem kell strand a józsefvárosiaknak

Erre Pikó András úgy reagált, hogy amikor átvette a folyó ügyeket, kiderült a strand beruházása sehogy sem áll. Szerinte két év „bábozgatás” után semmilyen tervet, megvalósítási és fenntarthatósági tanulmányt, a költségvetésben elfogadott előirányzatot, de még egy árva szándéknyilatkozatot sem tudott felmutatni – fogalmazott Pikó tanúságot téve arról, hogy semmilyen tapasztalata nincs egy beruházás véghezvitelében.

Lépésről lépésre haladt a strand a megvalósítás felé

Arról, hogy Pikó András szavainak mennyire nincs valóságalapja mindössze az önkormányzat honlapján kellett egy kicsit kutakodnunk. Mint az ott szereplő döntésekből kiderült, a strand ötlete még 2017-ben merült fel. Ekkor a képviselő-testület felkérte a Budapest Gyógy- és Hévizei Zrt.-t (BGYH), hogy készítsen hatástanulmányt, kúttervet és szakvéleményt egy fürdő megvalósíthatóságáról, egy évvel később pedig bizottsági döntés született egy tanulmányterv készíttetéséről. A szakvélemények egybehangzóan azt mutatták, hogy a korábbi Józsefvárosi Pályaudvar területén 1300-1400 méteren jó minőségű víznek kell lennie. Eközben a lobbitevékenységnek köszönhetően sikerült 200 millió forint támogatást nyerni a kormánytól. 2019 tavaszán a képviselő-testület előtt deklarálta az önkormányzat akkori vezetése, hogy továbbra is elkötelezett a strand-es gyógyfürdő létesítése mellett, amelyet a főváros cége, a BGYH valósított volna meg. Az állami támogatásból megindították a kútfúrásokat, amelyek kimutatták: valóban jó minőségű víz van a tervezett strand területén.

Lenne polgármesteri feladat az ügyben

Itt érkeztünk meg 2019 őszéhez, amikor a következő lépés helyett a stranddal kapcsolatos minden munkálat leállt. A polgármester szemmel láthatóan azt képzeli, hogy neki ezzel a beruházással kapcsolatban semmi tennivalója nincs. Úgy tűnik, az a problémája, hogy nincs elé téve a kész tervezet, mint ahogyan például az Orczy tér felújítása volt, amit Karácsony Gergely leállított, vagy ahogyan a Bláthy Ottó utca terveit is készen – forrással, tervekkel – örökölte meg, csak meg kellene végre valósítania, azonban láthatóan ez sem sikerül neki. A strand létesítéséért Pikó Andrásnak kilincselni, lobbizni, pályázni kellene minden lehetséges fórumon, ám őt ez a beruházás úgy tűnik egyáltalán nem érdekli. Ehelyett mindenki másra mutogat, hárítva a feladatot. Márpedig a sült galamb nem fog a szájába repülni magától.