Sokáig úgy tűnt, hogy idén nyáron balatoni táborozási lehetőség nélkül maradnak a józsefvárosi gyermekek, de az Alapítvány a Polgári Józsefvárosért nem várt a baloldali városvezetésre, és megszervezte az első Grundbalatont. Az egyhetes turnusokra osztott balatonfüredi tábor több mint 400 józsefvárosi gyerkőcnek biztosított ingyenes nyári kikapcsolódást és tartalmas programokat július 20. és augusztus 13. között. Nem csak a tábor, hanem a szállás, a gyermekek felügyelete és az étkezés ingyenes biztosításával is komoly segítséget nyújtottak a családoknak a szervezők.

Fotó: Grundbalaton Facebook oldal

A táborozóknak élménydús programokban volt részük: a strandolás az alap, de emellett hajókázást, kirándulásokat is szerveztek Tihanyba, az apátsághoz, illetve ellátogattak a közeli Sobri Jóska Kalandparkba is. Izgalmas volt a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban tett túrájuk, amit a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségével szerveztek közösen. Itt a horgászat alapjaival ismerkedhettek meg a gyerekek, többen megfogták életük első halát is.

A legkedveltebb program azonban a Pál utcai fiúk elnevezésű tematikus nap volt, amelyen Molnár Ferenc regényének díszletei között újra játszhatják a csapatok a Grund-csatát – számolt be korábban a Hírnyolcnak az egyik szervező, Iványi Roland.

Izgalmas kalandok, változatos programok

„Nagyon jól éreztem magam a táborban, sok új barátot szereztem és minden nap izgalmas dolgokat csináltunk” – mesélte a Grundbalatonon szerzett élményeit a hetedik osztályra készülő Marci, akinek a Sobri Jóska Kalandparkban töltött nap tetszett a legjobban, ahol minden vízi játékot kipróbálhattak.

Fotó: Hírnyolc

„Elolvastam a Pál utcai fiúkat az iskolában, de nagyon érdekes volt eljátszani a grundcsatát, ahol a vörösingesek harcoltak a Pál utcaiakkal, de a minden napos strandolást is nagyon élveztem, úgy érzem, még jobban megtanultam úszni”

– sorolta Marci.

„Igazán örültem, hogy adódott ez a lehetőség és ilyen jól érezhette magát a kisfiam” – mondta a Hírnyolcnak Marci édesanyja, aki szerint minden szülő hálás lehet a szervező alapítványnak, hogy biztosították ezt az élményt a józsefvárosi gyerekeknek.

A Grundbalaton sikertörténetté vált

„Mi, szervezők is nagyon izgultunk az elején, de a végére kijelenthetem, a Grundbalaton igazi sikertörténet lett” – mondta el a Hírnyolcnak Kertészné Bródy Sarolta, aki több mint tíz éven keresztül foglalkozott kerületi csoportok táboroztatásával és a Grundbalaton szervezésében is segédkezett. „Öröm volt látni a csillogó szempárokat, hiszen a gyerekek nagyon jól érezték magukat, de az is jól eső érzéssel tölt el, hogy a kísérő pedagógusok válláról is sikerült levenni a programok megszervezésének terhét” – tette hozzá, így bátran kijelenthető, hogy a gyerekek mellett a felügyelő tanárok is jól érezték magukat.

Sára Botond: a baloldal elmulasztotta időben megszervezni a gyerekek balatoni táborozását

Sára Botond korábbi polgármester örömét fejezte ki, hogy teltházzal ment egész nyáron a GrundBalaton gyerektábor, amit a józsefvárosi jobboldal szervezett meg.

„Nehéz év van mögöttünk, a koronavírus és következményei mély nyomot hagytak valamennyiünkben, ezért is volt fontos, hogy a gyerekek eljussanak a Balatonhoz: együtt játsszanak, strandoljanak”

– fogalmazott, remélve, hogy felszabadultan, jókedvvel tértek haza a táborozók, és így is kezdik meg a következő tanévet.

Szomorú, hogy a baloldal nem szervezte meg időben a táborozást, sőt a kerület strandjának egy részét is átjátszotta egy vitorlás cégnek – hangsúlyozta Sára Botond. Hozzátette: nem fejezik be a sporttábor felújítását sem annak ellenére, hogy a kormány ezt támogatja. Hetek óta ott van a támogatói okirat a polgármester asztalán, ezért az lenne a szerencsés, ha ezt aláírná, elfogadná, befejezné a sporttábort és visszaadná a kerületieknek a strandot, hogy a gyerekek a következő években a saját táborukban és strandjukon tudjanak nyaralni – fejtette ki a korábbi polgármester.