Pikó András még meg sem találta a Polgármesteri Hivatalban a wc-t, amikor Hőrich Ferenc betette a lábát a kerületbe. Az MSZP-DK beágyazottságú ügyvéd az önkormányzati választást követően – 2019 decemberében – szinte azonnal szerződést kötött a kerülettel. Jelentős közpénz jutott így hozzá: a jogi tanácsokért több tízmillió forintot talicskázott ki a Hőrich és Varga Ügyvédi Iroda. Az önkormányzat saját oldalára feltöltött adatbázisainak összesítése alapján:

Ahová Hőrich betette a lábát…

A dolog pikantériáját az adja, hogy az antikorrupciós stratégiát és átláthatóságot hirdető baloldali városvezetés ráadásul úgy kötötte meg a szerződését Hőrich Ferenccel, hogy a Pikó által kinevezett akkori jegyzőnek – Czukkerné Pintér Erzsébetnek – a törvényesség szerint azt látnia kellett. És hogy miért érdekes mindez? Mert Czukkerné korábban éppen Hőrich Ferenc beosztottja volt…

Czukkerné itt még józsefvárosi jegyzőként – Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Botrányok kísérték jegyzői tevékenységét

Hőrich ugyanis 1998 és 2006 között az akkor szocialista vezetésű XVI. kerület jegyzőjeként tevékenykedett. Kabinetjének tagjai között pedig Czukkerné is ott volt. Hőrich nevéhez ebben az időszakban több botrányos eset is fűződik. Egy korabeli Állami Számvevőszéki-jelentés szerint hivatali ideje alatt egyebek mellett kötelezettséget mulasztottak, túllépték hatáskörüket, a támogatások felhasználását nem ellenőrizték… A legsúlyosabb viszont, hogy az MSZP-nek kedvező módon, jogtalanul akarta módosítani a választási körzethatárokat, ez pedig a következő választáson meg is bosszulta magát. Kertváros szocialista vezetése megbukott, így Hőrichnek sem volt maradása. A 20 milliós végkielégítését stílszerűen készpénzben, egy táskában vitte haza.

Hőrich Ferenc a háttérből osztja a tanácsokat, itt éppen Pikó András mögött látható – Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A baloldal sáros embereit védte

Hőrichnek a megélhetése miatt azonban nem kellett aggódnia. Befolyásos baloldali barátai között mindig akadt, aki segítő kezet nyújtson. Ügyvédi megbízásokat kapott a csepeli baloldal egyik erős emberétől, a szexuális zaklatás, valamint a hűtlen kezelés gyanújába keveredett Szenteczky Jánostól, de védte Jegesy Ferencet, Lamperth Mónika férjét, miután a szintén ügyvédként dolgozó férfi megpróbált eltüntetni bizonyítékokat az ELTE gólyatáborában történt szexuális erőszak ügyében.

Szeret vadászni. Fotó: Facebook

A baráti települések megnyitották előtte a pénzcsapot

Céges érdekeltségei révén Hőrich erősen kötődik az akkori MSZP belső köreihez is. Éppen azokhoz, akik a KISZ-vagyon milliárdos kijátszásában voltak érintettek. A 2009-ben alapított Hőrich és Varga Ügyvédi Irodája sorra kapta a megbízásokat a baloldali településektől. 2015-től a DK-s XV. kerülettel kötött szerződést, ahol – hogy-hogy nem – felesége Hőrich Szilvia az önkormányzat közgazdasági osztályát vezette.

Pikó András és Hőrich Szilvia – Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

És nem találják ki, hogy hol dolgozik jelenleg Hőrich Szilvia. Hát Józsefvárosi Önkormányzatban, és pont a gazdasági irodát vezeti…

Czukkerné Pintér Erzsébet jegyző 2021-ben távozott a Józsefvárosi Önkormányzattól. Jelenleg az I. kerületben V. Naszály Márta polgármester mellett látja el a jegyzői feladatokat. Tudják ki lett ott is a jogi tanácsadó? Hőrich Ferenc.