A rekord összegű kerületi költségvetés ellenére Pikó Andrásék úgy döntöttek, hogy tovább növelik a bevételeiket a lakosság terhére. Ennek következtében megemelték a helyi adókat, illetve megszüntették az eddigi ingyenes parkolást, aminek drasztikus díjakat szabtak a helyi lakosok számára. Hogy mégis mire kellhet a plusz bevétel az önkormányzatnak, az rejtély. Éppen ezért megpróbáltuk kikérni, hogy Pikó András mennyi közpénzt osztott ki eddig a közvetlen munkatársainak.

Időhúzásból jeles az önkormányzat

Elsőként a polgármester sajtósához fordultunk, aki jelezte, hogy közérdekű adatkérésként tehetjük fel a kérdésünket, aminek jelentős időbeli átfutása van, tehát eléggé időhúzás-szaga volt az elutasításnak. Nem adtuk fel a dolgot, a közérdekű adatkérés formáinak megfelelően küldtük el az egészen konkrét kérdésünket.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Egészen pontosan arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt 3 évben hány alkalommal és milyen összegben kaptak jutalmat a polgármesteri kabinet (Pikó András közvetlen segítői) és a polgármester által létrehozott – korábban nem létező – Közösségi Részvételi Iroda munkatársai.

Semmitmondó adathalmazzal szúrták ki a szemünket

Erre csaknem két héttel később érkezett válaszként egy semmilyen konkrétumot nem tartalmazó, összemosott adathalmazt küldött, ami a polgármesteri hivatal összes dolgozójának az illetményét és az ezen felüli járandóságaikat tartalmazza, beleértve a költségtérítést, a céljuttatásokat és a jutalmakat összesítve. Ezután ismételten elküldtük, hogy pontosan milyen adatokra lennénk kíváncsiak, de ezt elutasították arra hivatkozva, hogy már ebben a tárgyban válaszoltak.

Csak papíron hangsúlyozzák az átláthatóságot

Ekkor már egyértelművé vált, hogy a baloldali városvezetés egyáltalán nem szeretné, hogy kiderüljön mennyi közpénzt osztogatott ki Pikó András a hozzá legközelebb álló embereinek. Pedig a polgármesteri kommunikációban kiemelt helyen szerepel a transzparencia fontosságának hangsúlyozása. Ezt alátámasztandóan az önkormányzat csatlakozott is baloldali civilek – Transparency International, Átlátszó, K-Monitor – átláthatósági programjához, akik kutatásaikban rendre ki is hozták, hogy a VIII. kerületi hivatal átlag felett teljesített átláthatóság terén.

Mutyik, szabálytalanságok, homályos működés

A baloldali városvezetés számára kínos témájú közérdekű adatigénylésekre nem, vagy csak semmitmondó adatokkal válaszolnak. Ugyanígy hiába kértük például mi is és egy lakos is – többek közt – a vitorlásmutyi ügyében is készült belső jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Mutyigyanúra utal, hogy nem adja ki az önkormányzat az egyik cégéről készült belső jelentést

Továbbá az sem szolgálja az átláthatóságot, hogy egy jelentős kerületi útfelújítási pályázaton előbb lett meg a győztes, mintsem lezárult volna a pályázat. De a sort folytathatnák azzal is, hogy Pikó András egyszemélyi döntése nyomán váltottak közétkeztető céget, a szabálytalan eljárás miatt pedig 50 milliós bírságra büntették az önkormányzatot.