Tettenérés: Kukkoláson kaptuk az MSZP-s képviselőt

Bányai Rudolf | 2021. 06. 07. – 14:46

Camara-Bereczki Ferenc Miklós szocialista önkormányzati képviselő a hatalmával visszaélve osztotta meg a józsefvárosi térfigyelő kamerahálózat egy felvételét a közösségi oldalon. Felmerült bennünk, hogy milyen gyakorisággal nézegeti a képviselő a kamerafelvételeket, amikor annak felhasználására nincs is jogosultsága.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

A jelenlegi hatályos törvények szerint a térfigyelő felvételei csak bűncselekmény, illetve szabálysértés miatt indult eljárás esetén, közigazgatási hatósági eljárásban, valamint a felvételen szereplő személy jogainak gyakorlása érdekében használhatók fel. Ezek egyike sem állt fenn, amikor Camara-Bereczki Ferenc Miklós MSZP-s önkormányzati képviselő a közösségi oldalon megosztotta a Fecske és Bérkocsis utcák kereszteződésénél álló kamera képét.

© Fotó
Facebook

Megkérdeztük a képviselőt, hogy milyen gyakran kukkolja jogosulatlanul a kamerák képeit, ám ő első körben nem reagált megkeresésünkre. Amikor telefonon is megpróbáltuk feltenni kérdéseinket, ő Békési Zsuzsannához, a polgármester sajtósához irányított, aki pedig nem volt hajlandó reagálni a szabályszegő képviselő helyett. Végül a képviselő meggondolta magát, és válaszolt kérdéseinkre.

Mint Camara-Bereczki Ferenc Miklós írta: a kamerafelvételt egy közterület-felügyelőtől kérte képviselőként, mert egy lakos szerint jogsértés gyanúja merült fel. A közzététel jogszerűségén nem gondolkodott, egyből megosztotta, ám később rájött, hogy nincs joga felhasználni a felvételt, és törölte azt. (Hozzátesszük, hogy Camara-Bereczki Ferenc Miklós annak a bizottságnak az elnöke az önkormányzatban, amelyhez a közbiztonság témaköre is tartozik.) A képviselő fontosnak tartotta továbbá leírni, hogy a felvételen felismerhető arckép nem szerepel, ám ez nem fedi a valóságot, mert a képen egy személy arcképe világosan felismerhető volt az eredetileg megosztott posztban.