“Ilyen esetek sajnos többször előfordulnak. A társasháznak egy csőtörés esetén az eredeti állapot helyreállítására van kötelezettsége, ami azt jelenti, hogy a csőcserét követően el kell végeztetnie az ázással érintett rész helyreállítását. A lakás tulajdonosának nem lehet igénye arra, hogy a lakás többi részét is kifestesse azzal a címszóval, hogy az új festés elüt a régitől. A lakás többi részének karbantartása és felújítása a lakástulajdonos kötelezettsége” – mondta a problémával kapcsolatban lapunknak Weisz Gábor Miklós, a MAKKE szakmai igazgatója

Részletes anyag- és munkakimutatás kell

A megkapott számlát vissza kell küldeni a vállalkozónak, és felszólítani arra, hogy az eredeti számláját sztornózza. Az összeget bontsa meg és az érintett rész helyreállításáról, a csőcseréről adja be számláját a társasháznak, részletes anyag- és munkakimutatással. A különbözetről pedig állítson ki egy másik számlát az érintett lakás tulajdonosának, hiszen, ha a társasház fizeti ki annak a költségét is, akkor a jogalap nélküli gazdagodás esete áll fenn.

Küldjünk felhívást, ajánlottan

Fontos, hogy ne csak simán utasítsuk el a számlát, hanem a felhívást is küldjük meg a vállalkozó részére. Ezt mindenképpen igazoltan (ajánlott és tértivevényes levél formájában) tegyék meg.