„Mi történik, ha valaki nem fizeti be határidőre a számlát? Van olyan társasház ahol a szemétszállítást nem tartalmazza a közös költséget?” – folytatódott a kérdések sora.

Budapesten a Díjbeszedő Holding Zrt. vállalja, hogy a kérdéses díjak ellenértékét a tulajdoni hányadok, vagy a társasház szervezeti-működési szabályzatában meghatározott százalékos részarányok szerint megbontja és beszedi – mondja Weisz Gábor Miklós. Hozzátette: ehhez feltétlenül szükséges a közgyűlés felhatalmazása.

A társasháznak havonta megküldi a szolgáltató a közösséget terhelő díjakról készült számlákat, valamint az ezekhez tartozó terhelési összesítőt, melyen egyidejűleg mínusz előjellel a felosztott díjtételek is szerepelnek, azaz a társasház egy nulla összegű számlát kap.

Ennek a felosztási módnak több előnye is van:

  1. A ház költségvetéséből kikerül a tétel és amennyiben nem csökkentik ezzel párhuzamosan a közös költséget, a megtakarítást az épület fejlesztésére fordíthatják.
  2. Aki nem fizeti meg az egyénileg részére kiállított számlát, ott a szolgáltató egyénileg indítja meg a behajtási eljárást és ennek költségeit teljes mértékben az érintett tulajdonosra hárítja.
  3. A szolgáltató akkori is elszállítja a szemetet, valamint minden más szolgáltatást megtesz, ha az egyéni tulajdonos azt nem fizeti. Tovább se számlázza azt a társasház felé.
  4. Ezzel a módszerrel csökkentik a társasházi tartozásokat, mert a nótorius nem fizető tulajdonosok így ezzel az összeggel nem a társasháznak, hanem a szolgáltatónak fognak tartozni.

 

Az eljárás hasonlít a vízórával rendelkező lakások víz-használatának főmérőn mért fogyasztásából való levonásához.