A társasházi megfigyelőrendszer üzemeltetésének szabályait a Társasházi törvény szabályozza, az adatkezelési szabályokat a Szervezeti és Működési Szabályzatban kell rögzíteni. A felvételek tárolása, kezelése során szigorú adatvédelmi szabályoknak kell megfelelni – mondta lapunknak Weisz Gábor Miklós, a MAKKE szakmai igazgatója.

A kamerarendszer legfőbb előnye a megelőzés

A kamerák megelőzhetik a vagyon elleni bűncselekmények elkövetésének nagy részét, nagy a visszatartóerejük.

A másik nagy előnyük, amennyiben konzekvensen kezeljük azt, egy idő után megelőzhetőek bizonyos közösségi együttélést sértő magatartások, illetve egyéb cselekmények, akár a társasházat ért kár is.

  • Lépcsőház rongálása. Ezek lehetnek falfirkák, de akár például egy költözés során okozott sérülés a burkolatban, korlátban. Ilyenkor a helyreállítás összege a Társasházat ért kár, ennek az összegnek a tudatában kell rendőrségi feljelentést tennie a közös képviselőnek és párhuzamosan kérnie a kamera üzemeltetőjét az időszaki felvétel mentésére. A mentést a kezelő közvetlenül a hatóságnak fogja átadni, aki lefolytatja a nyomozást. Ha kiderül az elkövető, a ház polgári jogi igénnyel élhet a kár tekintetében.
  • Hulladék. A lépcsőházban, kapualjban elhelyezett hulladék, sitt, gazdátlan bútor. Az eljárás meggyezik a rongálás tekintetében leírtakkal. Ebben az esetben a társasház kára az elszállítás költsége.
  • Extra „mocsok”. Lépcsőház, belső terek olyan bemocskolása, ami nem a normális használattól ered (ürülék, szétdobált ragacsos hulladék, stb.). Ezekben az esetekben szintén megegyezik az eljárás, az extra takarítás költsége lesz a társasház kára.