Ha társasházi lakást vásárol valaki, nem elégséges csak az eladó tájékoztatására támaszkodni, érdemes körbejárni azt is, hogy milyen környezetben található a magánlakás. Minden esetben tájékozódni kell a társasház gazdasági helyzetéről és arról, hogy mennyire rendezettek a társasház jogi ügyei – mondta a Hírnyolcnak Weisz Gábor Miklós, a MAKKE szakmai igazgatója.

Alapító okirat, SzMSz

Először is érdemes az eladótól beszerezni a társasházi alapító okiratot. Innen tájékozódhat például a vevő arról, hogy a többi tulajdonost megilleti-e elővásárlási jog, tartoznak-e az ingatlanhoz használati jogok a közös területeket érintően, pontosan mi tartozik a lakás területéhez, stb.

Fontos beszerezni a Szervezeti és Működési Szabályzatot is, mert ebben részletes szabályokat talál a társasház működésével, a közös képviselő kötelezettségeivel, a közös költség megfizetésének feltételeivel és sok más praktikus szabállyal kapcsolatban.

Beszéljünk a közös képviselővel

Érdemes megismerni a társasház utolsó pár évének gazdasági elszámolását, mert sok következtetést lehet abból levonni. Érdemes akár beszélni a közös képviselővel is. Milyen bevételei, kiadásai vannak a társasháznak? Van-e hitele a társasháznak? Mekkora mértékű közös költség befizetés elmaradások vannak? Van felújítási alap? Milyen felújítások történtek a társasházban, mik várhatók?

Végül de nem utolsó sorban mindenképpen kérjük meg az eladót, hogy szerezzen be nullás igazolást a közös képviselettől a közös költség kapcsán.