Mit tehetünk?

Társasházunkhoz tartozik egy magántulajdonban álló pincehelyiség, amely korábban üzletként működött, de jó pár éve árulja a tulajdonosa. Az hónapokban rendezvényhelyszínként különböző bulikra adja ki, ami elviselhetetlen zajjal jár.

A Társasházi törvény szabályozza azokat a tevékenységeket, amiket kizárólag a társasház szervezeti-működési szabályzatában foglaltaknak megfelelően lehet folytatni. Ilyen a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó, illetőleg szexuális vagy erotikus szolgáltatásra irányuló tevékenység, ezeket abban megtilthatja. Sajnos egyéb esetekben egy közösségnek nincs befolyása arra, hogy egy nem lakás céljára szolgáló helyiséget annak tulajdonosa hogyan hasznosít.

A törvény arról is rendelkezik, hogy bár a tulajdonost megilleti a szabad használat joga, azt viszont nem gyakorolhatja a többi tulajdonostárs érdekei sérelmével.

A törvény rendelkezik egy olyan kitétellel is, hogy a lakhatás nyugalma – így pl. a zaj- és rezgésvédelem – érdekében a hasznosítás módjának megváltoztatását megtilthatja. Tehát, amennyiben egy raktárhelyiségből csinálnak „bulihelyet”, akkor megtilthatja a használat megváltoztatását a közgyűlés határozatával.

Kihez forduljunk?
Ahhoz a szervhez kell fordulni, aki az új tevékenységet engedélyezte. Amennyiben ez nem is engedélyezett, hanem csak egy „feketén” működtetett tevékenység, a tulajdonosközösség az alábbiakat teheti:

  • Amikor az esemény éppen folyamatban van, hívhatja az illetékes rendőrkapitányságot és feljelentést tehet,
  • Birtokvédelmi eljárás indíthat a jegyzőnél, kérheti, hogy tiltsa el a birtoksértőt a zavaró tevékenységétől, és térítse meg az esetleges kárt,
  • Bejelentést tehet a NAV-nál, hogy véleményük szerint feketén zajlik a tevékenység. Ilyenkor a bejelentés a tulajdonossal szemben történik meg.