Szilágyi szerint 2019 előtt a józsefvárosi közbiztonság látványosan javult, miután a jelenlegi vezetés úgy döntött, belenyúl a korábbi rendszerbe.
– Józsefváros előző, Fidesz-KDNP-s vezetése rendelkezett a közösségi együttélés szabályairól, ami megtiltotta az autókban és közterületen való életvitelszerűen tartózkodást. Ez a rendelkezés lehetőséget biztosított a közterület-felügyeletnek, hogy hívásra a társasházakban is intézkedjenek. Pikó Andrásék ezt egy mozdulattal eltörölték – mondta a Hírnyolcnak képviselő.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Pikó kevés pénzzel támogatja a rendőrséget

Szilágyi a polgárőrség támogatásának megszüntetését tartja az egyik legnagyobb hibának, ami Pikóék hivatalba lépését követően gyakorlatilag máig szinte nem létezik. Pedig a kerületi polgárőrök az előző években nagyjából tízezer órát dolgoztak önkéntes alapon Józsefváros rendjéért. A fideszes képviselő szerint a másik nagy hiba a rendőrség támogatásának drasztikus csökkentése.
– Korábban éves szinten 500 millió forinttal támogattuk a rendőrséget, amiből a kamerarendszer fejlesztését és működtetését, valamint a köztéri jelenlétet finanszíroztunk. Ezen kívül a Népszínház utcában, a Blahán, a Palotanegyedben és a Corvin negyedben is állandó járőrszolgálat volt. A mostani, Pikó-féle támogatás százmilliókkal kevesebb. Ez a 300 millió nagyjából csak a kamerarendszer működtetésére, karbantartása és az ehhez kapcsolódó rendőri munka kifizetésére elég–mutatott rá a képviselő.

Közben milliárdokon ül az önkormányzat

Pedig az önkormányzatnak erre most is lenne pénze – mutatott rá Szilágyi Demeter. – Van 45 milliárd forint a költségvetésben, megvannak az önkormányzati hatósági eszközök, és megvan az együttműködés lehetősége a rendőrséggel.

Pikóval „szembejött” a valóság: A leromlott közbiztonság miatt nekiment a rendőrségnek

A polgármester azonban ahelyett, hogy támogatná, inkább olyan becstelen vádakkal támadja a rendőrséget, hogy nem végzik a munkájukat. A józsefvárosi rendőrök az egyik legkeményebb terepen dolgoznak, a legnagyobb megbecsülést érdemelnek, ehelyett Pikó András sározza őket.

A rendőrség helyett a hajléktalanellátók kapják a pénzt

A képviselő szerint a kerületi közbiztonság romlásának másik fő oka a hajléktalanellátók jelenléte, és azok nem megfelelő működése. Amit a mostani kerületi vezetés még támogat is.
– Mindenki látja, hogy az általuk követett hajléktalanellátási modell, hajléktalanok tömegeit vonzza be Józsefvárosba. Mi javasoltuk, hogy a közterület-felügyelet létszámát emeljék meg, amire 100 millió forinttal kellene többet költeni. A pénz ott van az önkormányzatnál, csak nem erre fordítják, hanem a hajléktalanellátóknak adják meg haveri szerződéseket költenek belőle – mondta Szilágyi Demeter.

„Tiszta poloska, csótány az egész kóceráj!”–Pikó és Karácsony konzerválják a hajléktalanproblémát, a rosszul működő ellátót

– Ha megnézzük a statisztikákat, nem a durva bűncselekmények nőnek drasztikusan, hanem a garázdaság és az ehhez hasonló utcai problémák, amelyek nem rendőrségi ügyek – magyarázta Szilágyi. – Ezek már a rendfenntartói jelenléttel orvosolhatóak lennének, csak éppen négy éve nem áldoz rá Pikó András és baloldali testülete. A közterület-felügyeletet kéne bővíteni, visszaállítani a kerületőrséget, a polgárőrséget, a rendőrséget pedig úgy támogatni, hogy legyen plusz kapacitása még megjelenni. Ha ezek együtt megvannak, akkor lehet rendet teremteni az utcán. Addig nem.

Pikó mossa kezeit: a rendőrséget hibáztatja és a kormányra mutogat

A romló józsefvárosi közbiztonság miatt a november 8-ai lakossági fórumon is forrtak az indulatok. Az alpolgármester részéről eredményként elhangzott, hogy sikerült felszámolni a Blaha Lujza téren és a Somogyi Béla utcában garázdálkodó 30 fős bűnszervezetet.

Rettegnek a Palotanegyedben élők: A lépcsőházakban lövik magukat, szexelnek és végzik el a dolgukat a drogosok

(Erről korábban a Hírnyolc is írt: a drogosokból álló banda esténként elfoglalta a lépcsőházakat, berúgták a kapukat, összeverekedtek a lakókkal, megrémítették a gyerekeket). Az alpolgármester sikertörténetére egy helyi lakos úgy reagált: egyáltalán nem szűnt meg a probléma. Mindössze annyi történt, hogy a bűnbandát „betolták” a Palotanegyed a Rákóczi út felőli részére, ahol most folyamatos a balhézás, verekedés. Volt, hogy vasvilla is előkerült.
Válaszában Pikó András a kormányra és a rendőrségre mutogatott. Úgy vélte, ennek a kezelése nem az önkormányzat, hanem a rendőrség feladata lenne, amelyet éves szinten több mint 300 millió forinttal támogatnak. Ebben benne van egy teljes és egy fél napos járőr fizetése is – tette hozzá. Hogy ez sok-e vagy kevés, ennek eldöntését olvasóinkra bízzuk.