Rengetegen gyűltek össze péntek délután a Füvészkertben megtartott Polgári Esten, ahol a vezetett séták után Szentkirályi Alexandra válaszolt Ferencz Orsolya országgyűlési képviselő és a látogatók kérdéseire.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A kormányszóvivő elmondta, hogy össze sem lehet hasonlítani Kocsis Máté és Sára Botond-vezette kerületet a jelenlegi önmagával. Mivel ide járt egyetemre, ezért személyesen is megtapasztalta, hogy mennyi mindent rendbe tettek akkoriban.

„Az az időszak egy újjáéledés volt a kerületnek” – fogalmazott. Ezzel szemben az elmúlt években visszafejlődést lát, – mint mondja – az a figyelem, az a rendezettség, ami a vezetők részéről a városra és az itt lakókra irányult, sajnos már a múlté.

Nincs önállóságuk a polgármestereknek, a karmester Gyurcsány

A jelenlegi baloldali polgármesterekről – beleértve Pikó Andrást és Karácsony Gergelyt is – úgy gondolja, nincs nagy önállóságuk. Szentkirályi Alexandra szerint a karmestert Gyurcsány Ferencnek hívják, akiről emlékezetes beszéde után úgy gondolták az emberek, hogy kivonul a politikából. Ehhez képest több mint egy évtizeddel később ő az elsőszámú személy a baloldalon, aki tudatosan építkezik, és sorra kebelezi be a baloldali embereket, pártokat.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Szentkirályi Alexandra kitért Karácsony Gergelyre is, akiről úgy véli: megdöbbentő, hogyan lehet négy éven keresztül porondon maradni úgy, hogy a főpolgármesternek semmi olyan önálló ötlete, terve, programja nincsen, amit ő indított volna el.

„Minden, az elmúlt 4 évben létrejött érdemi projektet – a biciklisávok felfestésén vagy a méhlegelőkön kívül, amit nem sorolnék ide – a Tarlós István-féle városvezetés kezdett el, vagy készített elő” – fejtette ki a kormányszóvivő.

A hazai baloldal azon dolgozik, hogy ne érkezzen meg az uniós pénz

Az esten szóba kerültek a sokakat foglalkoztató visszatartott európai uniós források is, amiről a kormányszóvivő úgy nyilatkozott: nonszensz, hogy mi ugyanúgy megnyitjuk a piacunkat, ugyanúgy hozzájárulunk az EU-hoz, mint a többi tagállam, mégis nekünk kell folyamatosan azon igyekeznünk, hogy hogyan tudjuk Brüsszelnek a zavarosan megfogalmazott elvárásait kielégíteni. A háborúpárti brüsszeli politikusok nem tudják elfogadni, hogy Magyarország békepárti, ezért folyamatos a nyomásgyakorlás.

„Minden egyes pontnak megfelelünk, aminek kell, a források ugyanakkor mégsem érkeztek meg” – tette hozzá. A kormányszóvivő szerint meg fognak érkezni az uniós pénzek, de amíg csak lehet, addig keresztbe fognak tenni hazánknak.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ferencz Orsolya hozzátette: ebben egy árnyékkormányként szorgoskodó kis csapat is segít ott kint. „A teljes hazai baloldal azon dologik, hogy ez a pénz minél később, vagy lehetőleg egyáltalán ne érkezzen meg” – emelte ki a képviselő.

Ráadásul – mint elhangzott – ez a csapat kiáll a kamerák elé, és el is mondja, hogy ez hazafiúi kötelességük. Szentkirályi Alexandra szerint nekünk még ellenzékből is csak ilyen jutott, akinél nincs egy minimum, akinek nem jut eszébe, hogy a saját hazáját ne mocskolja. A magyar emberek azonban átlátnak ezen, és ezt láthattuk az előző választásokkor is – tette hozzá.