„Magyarként megannyi dolog van, amiért köszönetet mondhatunk. Van hazánk, van szuverenitásunk, vannak értékeink és van büszkeségünk. Magyarként élünk és létezünk ezer éve” – hangsúlyozta Sára Botond korábbi polgármester, a jelentős számban összegyűlt józsefvárosi polgári oldal augusztus 20-i megemlékezésén a Golgota téri Kettőskeresztnél.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Államalapító szent királyunk előtt tisztelgő ünnepségen felhívta a figyelmet arra is, hogy hazánk az ezeréves keresztény államiságának is köszönheti mai biztonságát, szabadságát pedig őseink ezeréves küzdelmének.

Magyarország számára ma is az ezer éve lerakott alapok jelentik a jövő zálogát

„Mindig a magyarságunk, a nemzetünk jelentette azt a biztos pontot, amely segítségével túléltük a történelmünk legnehezebb időszakait is” – mutatott rá, s egyben rávilágított magyarságunk fontosságának aktualitására is, hiszen Magyarország ma is támadás, nemzetközi nyomás alatt áll, és sokan „győzködnek minket” arról is, hogy adjuk fel magyarságunkat, és legyünk kis részei egy európai szuperállamnak.

Azonban nem engedhetjük el azt a szilárd alapot, amelyet Szent István királyunk kemény munkával rakott le a magyarság és Magyarország számára, hiszen ezek az alapok bizonyítottak, és állták a sarat az elmúlt évezredben – tette hozzá.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Fontos az emlékezés és az emlékeztetés, Józsefvárosban is

Sára Botond felidézte, hogy amikor a két évvel ezelőtti ünnepi beszédében elmondta, hogy Józsefváros – akkor – már tíz éve maga mögött hagyta a bűnözéssel, pusztulással, eladósítással és hiteltelenséggel terhelt múltját, senki nem gondolta volna, hogy az, amitől mindenki óvni szerették volna Józsefvárost, újra szomorú valósággá válik. Azok, akik egyszem már lepusztították a várost, most ismét visszaviszik a rendezetlen múltba: migránsok, hajléktalanok és drogosok tanyájává teszik. „Ez az, amit minden erőnkkel és eszközünkkel megakadályoztunk korábban, és a jövőben is mindent megteszünk ellene, tovább küzdünk a józsefvárosiakért, a biztonságukért és a jövőjükért. Ha kell, újra és újra fel fogjuk építeni a várost, mert Józsefváros ennél sokkal többet érdemel” – fogalmazott, hozzátéve: ahogy Magyarország is többet érdemel annál, minthogy lebontsa határait, feladja nemzeti szuverenitását, keresztény gyökereit, büszkeségét. Magyarország ezer éve keresztény, büszke, magyar ország. „Ha rajtunk múlik, az is marad” – zárta beszédét Sára Botond.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Zenés ünnepi műsor a Turay Ida Színház előadásában

Az esemény hangulatát a józsefvárosi Turay Ida Színház társulatának tagjai, Császár Angela, kiváló- és érdemes-, Jászai Mari-díjas művész, és Sasvári Sándor, Jászai Mari- és EMeRTon-díjas művész tették még emelkedettebbé, az államalapítás témáját bemutató, hazafias, ünnepi zenei- és táncjátékukkal, versekkel.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A rendezvényen részt vett Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselője, valamint a Józsefvárosi Fidesz több képviselője is.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A Józsefvárosi Önkormányzat nem tartotta fontosnak, hogy programot szervezzen a kerületi lakosoknak az államalapítás ünnepén.

Magyarország a magyar nemzet megőrzésének letéteményese

Augusztus 20-án államalapító szent királyunk, I. István napját és az intézményesült magyar állam megalapítását ünnepeljük. A magyar államiság immár több mint ezer esztendeje jogfolytonos, a királyságban, mint államformában sem volt változás több mint 900 évig. Az államszervezés mellett Szent István nevéhez fűződik a magyar keresztény egyház megszervezése is, amiért ő és utódai viselhették az apostoli király címet. István király alkotása időtállónak bizonyult: Magyarország, mint állam idén ünnepli 1021 éve tartó fennállását, amelyet ugyan számtalan támadás ért az elmúlt évszázadokban, különösen a legutóbbiban, de mindmáig célja, hogy megőrizze és összekösse a Kárpát-medencében immár több államban élő magyar nemzetet.