A fővárosi hivatásos tűzoltók február 22-én este méréseket végeztek a Dugonics utcai társasházi lakásban, és kimutatták a szén-monoxid jelenlétét – számolt be a Katasztrófavédelem. A mentők a helyszíni vizsgálatokat követően kórházba szállítják a két lakót, akik emiatt lettek rosszul nem sokkal azelőtt.

A szakemberek nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy a szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz és alattomosan támad, ezért fontos lenne, hogy minőségi szén-monoxid érzékelő kerüljön minden háztartásba. A katasztrófavédők tájékoztatása szerint a szén-monoxid akkor képződik, ha az égő láng, vagy az izzó éghető anyag (pl. fa, szén) már nem tud elég oxigént felhasználni az égéshez, magyarul nincs levegő utánpótlása.

A szén-monoxid-mérgezés jelei

Kezdetben fejfájás, émelygés, hányinger jelentkezik, jellegzetes tünet még a bőr kipirulása. A rosszullét később súlyosbodik, bénulás, izomgörcsök és hányás jelentkezik – ilyenkor már fennáll az ájulás veszélye is. A legsúlyosabb esetben az izomzat ellazulása és légzésbénulás következik be, amely halálhoz vezethet. Ha ezeket a tüneteket észleli magán vagy a környezetében lévőkön, akkor hagyják el a helyiséget és hívják a 112 segélyhívót. Ugyanígy cselekedjenek, ha bejelzett a szén-monoxid érzékelő.

Igényeljen érzékelőt az önkormányzattól

2019 augusztusától, Sára Botond akkori polgármester kezdeményezésesére az önkormányzattól igényelhető szén-monoxid érzékelő. Az eszközt az a józsefvárosi lakos igényelheti – egy nyomtatvány kitöltésével –, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum legalább 300%-át (85.500.-Ft), egyedülálló személy esetén pedig az öregségi nyugdíjminimum 350%-át (99.750.-Ft). A nyomtatványt a Polgármesteri Hivatal Támpont Információs Szolgálatán lehet leadni. (1082 Budapest, Baross u. 63-67.)