Pikó András kampányában számos ígéretet tett a köztisztasággal kapcsolatban. Ezek egyike volt, hogy 300 új kukát fognak telepíteni a kerületbe. Ehhez képest korábban 35 kukát helyeztek ki, illetve ígéreteik szerint a május 23-ai héten újabb 35-öt tettek ki egy önkormányzati bejegyzés szerint. (Ebből azonban három csere, azaz korábbi szemetesedény helyére kerül.)

Ez kb. 70 új kuka, ugyanakkor sajnos így is nagyon messze járunk a polgármester vállalásaitól, sőt, még a 2019-es állapottól is… Emlékezetes: Karácsony Gergelyék számtalan kukát szereltettek le a fővárosban, csak Józsefvárosban 200 darabot.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Sőt, Pikó azt is ígérte, kétszer annyit fognak fordítani köztisztaságra, mint korábban… Eddig még ez sem sikerült.

Köztisztaság, hajléktalanság

De nem csak a kukák (csökkenő) számával van a gond, a köztisztasággal is. Szinte nincs olyan hét, hogy kerületi lakosok ne panaszkodnának a szemetes utcákra, a Baross utcában, a II. János Pál pápa téren, és folytathatnánk a sort. Egyre több a gond a közterületeken élő hajléktalanokkal is, akik száma a polgármester szerint csökkent. Hát, a lakosok egy jó része nem így látja…

Fotó: Hírnyolc

A Csarnok negyedet mintha büntetnék Pikóék

Visszatérve a kukákra: az egyik legkevesebb új szemetes a Csarnok negyed déli felére kerül: itt mindössze 1(!) új kuka lesz, illetve 1 régit újra cserélnek. Ez ám a beruházás! Ennek kapcsán Gondos Judit önkormányzati képviselőjelölt így fogalmazott: a baloldali városvezetés egyik leginkább elhanyagolt területe a Csarnok negyed.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

„A korábbiakhoz képest nemhogy tisztábbak, hanem koszosabbak lettek az utcák. Szégyen, hogy éppen ide nem tesznek az új kukákból. Legalább azokat visszatehetnék az egész kerületbe, amit korábban leszereltek. Én ezért is fel fogom emelni a hangom, ha bizalmat kapok a környék lakosaitól” – mondta a képviselőjelölt.

Pikóék mintha készakarva csábítanák ide a hajléktalanokat

Annak ellenére, hogy Józsefvárosban van az egyik legtöbb hajléktalanellátó, az utcán is mintha itt lenne a legtöbb hajléktalan. Ha még ez ne lenne elég, egyes intézkedésekkel Józsefváros önkormányzata és Budapest további fedélnélkülieket csábít a kerületbe. (Vajon miért…?) Így például hajléktalanokat költöztettek a Kőbányai út 22-be, és jelentősen lazítottak a közösségi együttélés szabályain.