Hol legyen zebra, hol kellene több-kevesebb parkolóhely – egy-két „könnyed” kérdéssel indult a kérdezz-felelek, hamar szóba került a koronavírus-járvány is. Megtudhattuk: nem tervezi egyszerhasználatos maszk osztását a lakosság részére az önkormányzat, mert „sokba kerülne, ha minden kerületi kapna”, igaz, osztanak például a Telek téri piacnál, ide ugyanis csak maszkban lehet belépni.

A fő kérdés a hajléktalan-kérdés

Van, aki az írta, hogy nem mer kimenni az utcára a csoportosan jelenlévő hajléktalan emberek miatt, illetve „nyakig vizeletesek a járdák.” „Tele vagyunk hajléktalanokkal ”, „Fertőtlenítik a padokat?”, „A II. János Pál pápa téren bandázókkal, az Orczy térnél, a Kálvária térnél miért van annyi hajléktalan?” „Tele van a villamos, busz maszknélküli hajléktalannal ” – érkeztek sorra hasonló témában a kérdések.

Pikó András elmondta, megérti, ha kellemetlenséget okoz ez, de most ebben a helyzetben megértőnek és segítőkésznek kell lennünk, a hajléktalanokat a koronavírus-járvány sokkal jobban érinti.

Tény és való, hogy többen tartózkodnak az utcán, próbálunk segíteni ezen

– ismerte el Pikó András, hozzátéve az Oltalom Egyesületet az önkormányzat ételosztással segíti.

Tény, hogy Józsefvárosban működik a legtöbb hajléktalan-ellátó, míg vannak olyan kerületek, ahol egy sem Ennek kapcsán Pikó elmondta a már többször hangoztatott ígéretét: fővárosi szinten fogják ezt egyeztetni Karácsony Gergely főpolgármesterrel: közös teherviselés, szolidaritás kell más kerületektől

Pikó azt is hangsúlyozta: elhiszi, hogy problémát okoznak az ellátók az azok környéken élőknek, de az elköltöztetésüket nem tudja megígérni, viszont az azok környékén lévő köztisztasági helyzetet „számon lehet kérni rajta”.

Köztisztaság, közterületi alkoholfogyasztás

Erre is sokan panaszkodtak, ezzel kapcsolatban megtudhattuk, hogy az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy tisztábbak legyenek a közterületekeink. „Jelenleg 100 százalékosra felfuttattuk az emberi és technikai eszközöket és ez nem mentegetőzés: de hogy milyen állapotban vannak a köztereink, abban mindenkinek van felelőssége” – tette hozzá Pikó András.

Volt, aki azt kérte-kérdezte:

Nem lehetne esetleg nagyobb rendőri/közterületfelügyelői jelenléttel a szemetelőket, kutyaürüléket fel nem szedőket keményen büntetni?

„Boltok előtti italozás, rendszeres hangoskodás, szemetelés, sörösüveget az ablakokban hagyják ” – jegyezte meg valaki. „Naponta 2-3 ilyen levelet kapok a hivatalos e-mail címemre” – jelezte a polgármester, hozzátéve, hasonló esetekben a rendőrség tud fellépni, de a közterület-felügyelőktől egy intézkedési tervet kért a probléma megoldására.

Társasház-felújítási keret: 40 millió forint

Tavalyi 2 milliárd forint helyett 2020-ban 300 millió forint jut a költségvetésből társasházak felújítására. Illetve eddig így volt. „A válság ebbe közbeszólt ( ) bizonyos pénzeket zárolni kellett, hogy az alapműködésünket el tudjuk látni” – fogalmazott Pikó András.

Majd elmondta: a 300 milliót 40 millió forintra kellett csökkenteni, és közvetlen életveszély elhárítására lehet pályázni. Hozzátette: reméli, hogy a gazdaság élénkítése érdekében hozott kormányzati intézkedések „érinteni fognak minket is”, s „azt a segítséget, amit csinálunk, valahogy kompenzálják.”

Bérlakáspályázatok?

Eddig egy darab bérlakásra sem írtak ki pályázatot, ennek kapcsán jöttek bőven kérdések az online fogadóórán. „Ezeket a lakásokat meg kell nézni, s magának a pályázatnak is van egy folyamata, addig, amíg járványhelyzet van, ezeket nem tudjuk lebonyolítani” – mondta Pikó „De amint oldódik a helyzet, az első naptól kezdve elindítjuk ezeket a pályázatot” – ígérte.

Más azt hiányolta, hogy az önkormányzati bérházakban nem található házirend. Pikó elmondta: a házirendek felfrissítése nem tűrhet halasztást, ezeket a lakókkal egyeztetnie kell, most járvány idején ez nem lehetséges.

A Korányi utca annyira rossz, hogy ott „már szovjet tankok sem tudnak közlekedni”

„Magdolna negyed és az Orczy negyed utcainak már sajnos botrányos útburkolatainak kicserélésére van valami terv? A Korányi utcán már szovjet tankok sem tudnak elközlekedni” – kérdezte kissé szarkasztikusan egy józsefvárosi „Tervbe voltak véve útfelújítások, de a járvány mindent áthelyezett a jövőbe egyelőre nem tudjuk ” – jelezte a polgármester, aki azt is elmondta, annyi pénz eredetileg sem volt betervezve a költségvetésbe, hogy az említett negyedekben az összes utat, járdát fel lehetett volna újítani.

Természetesen voltak még kérdések, de arányaiban a legtöbb idő a fenti témákkal ment el. A polgármester azt ígérte, a megválaszolatlan kérdésekre – amiket e-mailben és az Facebookon élőben közvetített esemény alatt lehetett feltenni – írásban később választ adnak.

Az online fogadóóra itt érhető el.