Szemetes, hajléktalanokkal telített a Népszínház negyed

Bányai Rudolf | 2021. 04. 01. – 15:18

A köztisztaság javításának korábbi ígérete ellenére a helyzet nem javult, inkább romlott Józsefvárosban. A kerület szemetes, a köztereket italozók, hajléktalanok lepik el a lakosok szerint. „Ezekkel a problémákkal muszáj együtt élnünk egyelőre” – mondta az utóbbi két témakört összemosva Pikó András polgármester a Népszínház negyedieknek tartott online fórumon.

© Fotó
Hírnyolc

A kosz, a szemét és a hajléktalanok miatt áldatlan állapotok uralkodnak az utcán – jelezték a lakosok az önkormányzat március 31-i online fórumán. Egyikük szerint nagyon nehéz ilyen körülmények között gyermekeket nevelni. Mint írta: A kampányban a köztisztaság javítása volt a fő szlogen, de semmilyen javulást nem tapasztaltak. A kritika nem érte váratlanul a polgármestert, – ami felér egy beismeréssel, hogy ő maga is tapasztalja a problémát – ám szerinte a köztisztaság szubjektív dolog: van, amikor tisztábbnak látjuk a kerületet és van, amikor koszosabbnak az utcák. A probléma okaként azt nevezte meg, hogy kevés az ember és az eszköz, hogy kitakarítsák a kerületet, de szerinte ez korábban is így volt.

© Fotó
Hírnyolc

A polgármester úgy véli: nem igaz, hogy nem történt javulás. Eddig elért eredmény példájaként felhozta a TOI-TOI vécéket, amelyekből egy a Bacsó Béla – Népszínház utca sarkához is ki fog kerülni hamarosan. A társasházak előtti járda tisztán tartásáról azt mondta: az a házak felelőssége, és ezt el is fogják nekik magyarázni. Ettől várnak áttörést, mert ha nem, akkor

a világ összes pénze nem elég Józsefváros kitakarítására

– summázott a polgármester.

Kiemelt probléma a lakosok szerint, hogy egyre több a hajléktalan a kerületben. Erről Pikó András azt mondta: most különösen látványos a jelenség, hiszen kevesebben vagyunk az utcán a járvány miatt, tehát jobban feltűnik, hogy vannak olyanok, akik fedél nélkül élnek. A polgármester a hajléktalanságot és a közterületi italozás témakörét összemosva elmondta: ezekkel a problémákkal muszáj együtt élnünk egyelőre. A megszűntetése szerinte nem rendészeti feladat, hanem társadalmi probléma, amely lakhatási és szociális válságra vezethető vissza. Mivel humánus társadalomban szeretnének élni, ezért ezekkel az emberekkel segítő módon tudjunk viszonyulni hozzájuk.

© Fotó
Hírnyolc

A fórumon többek között szóba került még, hogy a negyed egyes pontjain rossz állapotban vannak a járdák, és az utcák is sok helyen kátyúzásra szorulnak. Egyesek szerint több térfigyelő kamera kellene, az elektromos rollereket pedig szabályozni kellene.