Százmillió emberéletet követelt a kommunizmus

Sereg László | 2021. 02. 25. – 11:03

Ma van a százmillió halálos áldozatot szedő, és megannyi emberi sorsot derékba törő kommunista ideológia áldozatainak emléknapja, amelyről több kerületi szervezet is megemlékezett. A Józsefvárosi Fidesz a Magyarok Nagyasszonya Templomnál helyezte el a megemlékezés koszorúját, a Józsefvárosi önkormányzat a Tolnai Lajos utcában emlékezett.  

© Fotó
Baranyai Attila / Hírnyolc

A világ legpusztítóbb gyilkos ideológiája, a kommunizmus által kioltott százmillió életre, és felbecsülhetetlen számú ellehetetlenített, tönkretett, megalázott és üldözötté tett emberi sorsra emlékezünk február 25-én. A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását 2000-ben az első Orbán-kormány. A dátum is jelképes, 1947-ben ugyanis ezen a napon hurcolták el a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, aki nyolc évet töltött fogságban. Ezek után vette kezdetét a kommunista párt egészpályás letámadása a demokratikus intézmények, politikai ellenfelek és a szabad Magyarország ellen, amely eredménye az évtizedeken át hazánkat láncra verő totális diktatúra kiépítése lett.

Több józsefvárosi szervezet is lerótta tiszteletét és kegyeletét az áldozatok és hozzátartozóik emléke előtt, hiszen az emlékezés egyben az emlékeztetést is jelenti azért, hogy ilyen borzalmak ne történhessenek meg ismét. A Józsefvárosi Fidesz a Magyarok Nagyasszonya Templomnál helyezte el az emlékezés koszorúját.  Az eseményen részt vett többek közt Kocsis Máté országgyűlési képviselő és Sára Botond, a Józsefvárosi Fidesz alelnöke is.

© Fotó
Józsefvárosi Önkormányzat/Facebook

Józsefváros Önkormányzata nevében Erőss Gábor alpolgármester és Sátly Balázs frakcióvezető a Tolnai Lajos utcai emléktábla előtt emlékezett. Ebben az épületben működött 1945-48 között a szovjet állambiztonság elhárítása és ideiglenes hadbírósága.