Hogyan emlékszik vissza az NKE alapítására?

Akkoriban a Honvédelmi Minisztériumban voltam kabinetfőnök, és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem fejlesztéséről gondolkodtunk. Itt vetődött fel, hogy egy nagyobb, állami projekt keretében a Rendőrtiszti Főiskola, illetve az akkor még a Corvinus égisze alatt működő Államigazgatási Kar bevonásával egy közszolgálati felsőoktatási intézményt kellene létrehozni.

Miként dőlt el, hogy Józsefvárosban lel otthonra az egyetem?

Amikor helyet kerestünk az egyetemnek, szóba került az Orczy-kert is, ami az egykori Ludovikát öleli körül. A parkhoz személyes kötődésem is volt: katonatisztként számos hagyományőrző rendezvényt vittem oda. A hely ekkor még inkább hasonlított egy bűntanyára, mint egy közparkra: drogosok, prostituáltak tanyáztak benne. Emellett sok szereplőnek is érdekeltsége volt a területen: rossz állapotú bazársor, székelt ott egy „SEFT” nevű cég, egy részét pedig a BKV használta garázsként. A terület végül az állam birtokába került és hosszú fejlesztési munka eredményeként létrejött egy modern közpark, ami egyben egy nívós egyetem campusa is.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

2011-ben Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést vehetett át Kocsis Máté akkori polgármestertől az NKE létrejöttében játszott szerepéért…

Nagyon megtisztelő volt, mivel úgy éreztem, hogy e fejlesztésben való szerepvállalásommal valóban sokat tettem a városrészért és az egyetemért.

Mit szólt ahhoz, hogy Pikó András ezt először vissza akarta vonni, majd mégis visszatáncolt?

Ez egy jogfolytonos történet: amit egyszer adnak, azt az utódoknak is tudomásul kellene venni. Ilyen alapon minden kitüntetést vissza lehetne vonni. Ez nonszensz. Úgy tudom, a polgármester úr, bár napirendre tűzte, végül elállt a tervétől, de ennek hátteréről azóta sem tájékoztattak. Katonamúltam okán a férfias szembenézés híve vagyok. Ahogy látom, ebben az ügyben a polgármester úr nem viselkedett férfiasan.

Fotó: Hírnyolc

Pikó András szerint elfogadhatatlan volt az SZFE modellváltása, amit kancellárként Ön vezényelt le. Miért volt szükség a modellváltásra?

Egy állami egyetem egy erre a célra létrehozott alapítványi fenntartásba került, amivel megnőnek az anyagi lehetőségei, ezek között a nem állami források bevonása is. Az SZFE esetében ez egy sikertörténet. Megháromszorozódott a költségvetése, amiből olyan fejlesztéseket tudunk megvalósítani, amire korábban nem volt lehetőség. Például felújítjuk az egyetemi könyvtárat, ami immár országos szakkönyvtárként fog működni a Vas utcában. De a Szentkirályi utcai épület belső részét is szinte teljesen felújítottuk, valamint az Uránia filmszínházban is történtek komoly fejlesztések. Ahogyan a hallgatók, úgy Józsefváros is csak nyert a modellváltással.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Hogyan folytatja a működését az SZFE?

Képzéseink elindultak, mintegy száz hallgató távozott egy önképző körként működő egyesülethez csatlakozva, és állítólag külföldi diplomát remélnek. Akik viszont maradtak, azoknak egy folyamatosan megújuló egyetemet kínálunk. A kollégisták egy modern, felújított épületben kaptak helyet a XI. kerületi Nagyszeben utcában. Itt modern körülmények között lakhatnak, összehasonlítva a Vas utcai szobákkal, amik emberi lakhatásra alkalmatlanná váltak. A játszóhely átkerült az Urániába, de vidéki színházakkal is kötünk együttműködést. Hosszabb távú célunk, hogy – 4-5 éves távlatban –új campusba költözhessen az SZFE. Megújítjuk az ingatlanokat, az infrastruktúrát, a helyszíneket, komoly eszközbeszerzések történnek, tehát teljes megújulási folyamaton megy át a Színház- és Filmművészeti Egyetem.