Néhány hete még a fővárosi Momentum és DK csörtéjéről volt hangos a sajtó, ami addig fajult, hogy fontos fővárosi kérdésekben nem születhetett döntés, ugyanis a két párt képviselői nem mentek el a Fővárosi Közgyűlés ülésére, amely így határozatképtelen lett.

Úgy tűnik, hogy a kerületi baloldali pártok között sincs meg az összhang, hiába próbálták ennek ellenkezőjét mutatni. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az eddig egyetlen – Közösen Józsefvárosért elnevezésű – baloldali frakcióba tömörülő pártok közül az MSZP és a DK képviselői külön útra lépnek, és saját frakciót alapítanak. Az, hogy éppen egy időközi önkormányzati választás előtt teszik ezt, mutatja, hogy az ellentétek kibékíthetetlenek. (Az időközi választás június 26-án lesz.)

A szakadárok frakciójának Józsefváros jövőéért lesz a neve, a vezetőjének pedig a szocialista Veres Gábort választották, aki az önkormányzati lapnak úgy nyilatkozott:

nincs a fővárosban még egy ilyen frakció, mint a Közösen Józsefvárosért, „mert ez egészségtelen”.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A korábbi formációban maradó momentumos-párbeszédes csoportosulás vezetője Sátly Balázs pedig úgy nyilatkozatot a Józsefváros újságnak:

„nem járulhatunk hozzá ahhoz, hogy egy új frakció létrehozása az önkormányzat számára többletköltséget jelentsen”

– ezért arra kérik a külön útra lépőket, hogy ne is terjesszenek elő költségek növelésére vonatkozó igényt.

A Józsefvárosi Fidesz a hírre úgy reagált: az, hogy az MSZP-s és DK-s képviselők nem vállalnak tovább közösséget Pikó frakciójával, ékes bizonyítéka annak, miként vezették meg a józsefvárosiakat a látszat összefogással. A kormánypárt helyi szervezete szerint ezzel semmi más céljuk nem volt mint a hatalom megszerzése.

A közleményükben azt írták, hogy két és fél siralmas teljesítménye utána süllyed a Pikó-hajó, már egymással vívják a hatalmi harcokat. Józsefváros eközben gazdátlan, továbbra is nyögi a balodal kaotikus vezetését – tették hozzá, majd azzal folytatták: a június 26-ai időközi választáson a Csarnok negyedben élők egyértelműen megüzenhetik Pikóéknak, hogy elég volt belőlük. “Hajrá Gondos Judit!” – zárult a közlemény.