Felháborító lépésre szánta el magát a Pikó András által vezetett önkormányzat baloldali többsége – kezdte Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő a Polgármesteri Hivatal előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint kifejtette: a baloldal Józsefvárosi Esélyegyenlőségi Program címén az LMBTQ-lobbi forgatókönyvét kívánja beemelni a helyi közügyek közé. Egy olyan kerületben, ahol a B. Zsolt-féle zaklatási ügy még le sem zárult, feltett szándéka a baloldali önkormányzatnak, hogy az LMBTQ-lobbi igényeit szolgálja ki esélyegyenlőségi programnak álcázva.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A dokumentum szerint közpénzeket fordítanának arra, hogy olyan szervezeteket támogassanak, akik beviszik a szexuális indoktrinációt (politikai célnak alárendelt céltudatos nevelés) az oktatási-nevelési intézményekbe, ahelyett, hogy végre békén hagynák a gyerekeinket – tette hozzá. Mint mondta: a józsefvárosi szülők már kifejezték azon igényüket, hogy hagyják békén végre a gyerekeinket, ezért is kértük, hogy vegyék le napirendről, ezt azonban Pikóék lesöpörték az asztalról. „Mindent meg fogunk tenni, hogy a LMBTQ-érzékenyítéssel ne lehessen a gyerekeket pedofil és egyéb zaklatási ügyek áldozataivá tenni sem Józsefvárosban, sem sehol az országban” – hangsúlyozta.

Ha 2024-ben felhatalmazást kap a jobboldal, eltörli a botrányos rendeletet

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő is, aki háromgyerekes családapaként nem tudja elfogadni, hogy egy felelős városvezetés olyan döntést hozzon, ami a gyermekeink jövőjét ilyen irányba befolyásolja. Szerinte ez azért is különösen elfogadhatatlan, mert pontosan látni lehet, hogy azok az elképzelések, amiket az önkormányzat baloldali vezetése megpróbál behozni a kerületbe, azokat a külföldi érdekeket szolgálják ki, amelyek őket finanszírozzák.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

„Pontosan látjuk, hogy azok a szervezetek, akik a polgármester holdudvarát adják, rendszeresen dollártízezeket kapnak külföldről, hogy ezt a tevékenységüket folytathassák. Az, hogy ez a városvezetés nem a helyi embereket, hanem külföldi érdekeket képvisel, ráadásul a gyermekeink biztonságát, fejlődését is veszélyezteti, számomra elfogadhatatlan” – fogalmazott. Szilágyi Demeter azt ígérte, hogy minden erővel azon lesznek, hogy ezt a programot ellehetetlenítsék, és amennyiben 2024-ben újra polgári vezetése lesz a kerületnek, ezt azonnal el fogják törölni.

Pikóék: meg kell találni a lehetőségét, hogy folytatni lehessen az érzékenyítő programokat

A képviselő-testületi ülésen Ferencz Orsolya (Fidesz) azzal indokolta az előterjesztés visszavonásának kezdeményezését, hogy a törvényi kötelezettségnek eleget téve egy esélyegyenlőségi programot (a Helyi Esélyegyenlőségi Programot, azaz HEP-et) már elfogadott a testület, az újabb, azaz a Józsefvárosi Esélyegyenlőségi Program (JEP) már az LMBTQ-lobbi igényeit tartalmazza.

A diákokat is bevonják az LMBTQ-érzékenyítő programba

A nagy vihart kavaró dokumentáció szövege szerint:

„a Józsefvárosi Önkormányzat részben konkrét intézkedésekkel, részben a mindennapi gyakorlat révén kíván az LMBTQ közösségnek az eddiginél több lehetőséget biztosítani a helyi nyilvánosságban való megjelenésre”

illetve tartalmazza azt is, hogy

ugyan jelenleg az iskolák működtetésébe nincs beleszólása és a hatályos törvényi szabályozás amúgy is rendkívül megnehezíti az ilyen irányú tevekénységet, de az új jogi kereteken belül meg kell találni annak a lehetőségét, hogy folytatni lehessen az ifjúsággal foglalkozó szakemberek körében a felvilágosító, érzékenyítő programokat”

továbbá benne van, hogy

„mivel ez a korosztály különösen sérülékeny, másrészt nyitott és formálható egy előítéletmentes attitűd befogadásának irányába, így a velük foglalkozó pedagógusok tudásának bővítése, előítéletmentes attitűdjének kialakítása igen fontos”,

valamint az is, hogy a korábbi városvezetéssel szemben a

„jelenlegi önkormányzat radikálisan más szemlélettel közelít a szexuális másság kérdéséhez, a meleg kisebbség integráns része a társadalomnak, akiknek sajátos problémáival hivatali kötelessége foglalkozni az önkormányzatnak”.

A Fidesz-KDNP közössége meg kívánja védeni a józsefvárosi gyermekeket – hangsúlyozta a képviselő asszony hozzátéve, hogy jóérzésű józsefvárosi szülők kérték, hogy az önkormányzat ilyen programokat ne finanszírozzon, pláne nem közpénzből.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A szülők nem kérnek az LMBTQ-lobbiból

Miután Pikó András nem volt hajlandó visszavonni az előterjesztést, a képviselő-testületi ülésre szülők vonultak be transzparensekkel, amelyen az állt: Hagyják békén a gyerekeinket!, Stop LMBTQ-lobbi!

Pikó hitet tett a program mellett

Pikó András szerint ezzel a programmal fontos értékek mellet tesznek hitet. A polgármester és a baloldal képviselői látványosan rákészültek erre a témára és a vitában többnyire papírból olvasták fel monológjukat, ami jellemzően arról szólt, hogy az anyag többsége nem is az LMBTQ-csoportokról szól, meg nem is a gyerekeket célozza, hanem ez a pedagógusok számára egy képzés. Könczöl Dávid kiemelte: a momentum-párbeszéd frakciója támogatja a JEP-et. Szerinte az esélyegyenlőség az oktatásnál kezdődik, és azt a hiányt, amit a magyar kormány okoz itt helyben próbálják pótolni.

Ezekre reflektálva Szilágyi Demeter elmondta: ez azért álságos, mert egy javarészt támogatható esélyegyenlőségi csomagba bújtatják az LMBTQ-lobbit. Teljesen világos – a nyugati példák alapján –, hogy a céljuk olyan tömegek létrehozása, akiknek nincsenek valóságos gyökereik, identitásuk és nem kötődnek semmihez – tette hozzá. A gyerekek nem lehetnek semmilyen szempontból célpontja sem LMBTQ sem más ideológiának. Kifejezetten a szülők joga, hogy a gyermekek szexuális iránymutatásával kapcsolatban bármilyen döntést hozzon, tájékoztatást adjon – emelte ki Szilágyi Demeter.

A csomagot végül a baloldali többség megszavazta.