A történethez hozzátartozik, hogy már Tarlós István főpolgármestersége idején elkészültek a tervek a Blaha Lujza tér és a Somogyi Béla utca felújítására, amit a Magyar Állam 1 milliárd forinttal támogatott – kezdte Ferencz Orsolya az utca december 7-ei jelképes átadásán.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az önkormányzati képviselő azzal folytatta, hogy 2019-ben Karácsony Gergely érkezésével a beruházás leállt, és hosszú hónapok teltek el, amíg a megvalósítás helyett újrarajzolták a terveket, amivel a költségvetés folyamatosan nőtt, a műszaki tartalom pedig annyira lecsökkent, hogy a Somogyi Béla utca egyenesen kikerült a felújítási tervek közül. A józsefvárosi Fidesz-KDNP ekkor a lakosokkal összefogva tiltakozásba kezdett, az aláírásgyűjtés pedig térdre kényszerítette Pikó Andrásékat, így saját büdzséből különítették el az erre szükséges összeget.

Győzött a lakosság: mégis megvalósul Somogyi Béla utca elkaszált felújítása

Adóemelésekkel szedik vissza a lakosoktól a felújítás költségeit

Ezt azonban nem ingyen tették – hangsúlyozta Ferencz Orsolya, hozzátéve, hogy most különféle parkolási díjak emelésével próbálják visszaszedni azt a forrást, amit erre költöttek, ahelyett, hogy Karácsony Gergelynél kilobbizták volna, hogy az eredeti elképzelés mentén, azaz fővárosi költségvetésből újuljon meg a Somogyi Béla utca.

„Ettől függetlenül örömhír, hogy ha nehezen is, drágábban is, a józsefvárosi lakosok zsebére elkövetett ballépések során is, de mégiscsak meg tudott újulni az utca”

– fogalmazott Ferencz Orsolya.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Nem lett több parkolóhely a díjak emelésétől

Szilágyi Demeter, a környék korábbi önkormányzati képviselője kérdésünkre elmondta, a Palotanegyedben továbbra is óriási probléma a parkolóhelyek hiánya, amit Pikó Andrásék az autósüldöző politikájukkal tovább csökkentenek. Ez nehezíti az ott élők lehetőségeit, nem beszélve arról, hogy – a korábban ingyenes – lakossági parkolásért is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a lakóknak. A legmélyebben éppen a Palotanegyedben, ahol januártól évente mintegy 30 ezer forintot kell fizetniük.

Megszavazta a józsefvárosi baloldal: kivetik a sarcot a lakossági parkolásra

A felújítás során voltak akadályok is. Szilágyi Demeter ezek között említette, hogy olykor hetekig állt az utcában a munka, de volt olyan eset is, hogy az itt dolgozók bográcsoztak. Az egyik legnagyobb hiba talán az volt, hogy úgy sikerült megnyitni az utcát a forgalom előtt, hogy hetekig nem festették fel a zebrát az iskola előtt, amellyel balesetveszélyes állapotot idéztek elő.

Úgy adták át a Somogyi Béla utcát a forgalomnak, hogy az iskola előtt nincs felfestve a zebra