A klímavédelemmel, Józsefváros zöldesítésével kapcsolatban is veretes ígéreteket fogalmazott meg polgármesteri programjában Pikó András, például azt ígérte, hogy évente 5000 négyzetméter új zöldfelülettel bővíti majd a kerületet. De sem ezt, sem más ígéreteinek nem látni a megvalósítását 2021-ben.

Az ilyen ígéretek eddigi be nem tartását is számon kérte a baloldali városvezetésen a július 22-i képviselő-testületi ülésen a polgári oldal a Klímavédelmi Intézkedési Terv végrehajtásával kapcsolatos napirendi pontnál.

Önök azt ígérték, hogy évente 5000 négyzetméter új zöldterülettel bővítik Józsefvárost, szeretnénk választ kapni arra, hogy ebből eddig mennyi valósult meg?

– kérdezte Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, aki emlékeztetett, az előző ciklusban a polgári városvezetés idején 1000 új fát ültettek a kerületben, ezzel szemben a baloldali városvezetés eddig csupán mintegy száz fát ültetetett, ám ezek 90 százaléka sem új, hanem fapótlás volt.

A válasz elől megpróbált kitérni a baloldal, végül mégis sikerült konkrétumot megtudni: Rádai Dániel mintegy 2000 négyzetméterről számolt be az immár lassan két év alatt 10 ezer helyett, ám meg is ragadta az alkalmat, hogy némiképp „árnyalja” Pikó András kampányban tett vállalását. Eszerint az egyesült baloldal évi 5000 négyzetméter új zöldfelületet, vagy közösségi területet ígért

Saját eredményei tükrében sem lehet komolyan venni a baloldalt

Az eddigi eredmények elmaradásáért szinte egyöntetűen a kormányt és a – szokásos panelmondatok szerint – „kormányzati elvonásokat” tették felelőssé a baloldali képviselők, azonban a most elfogadott végrehajtási terv is főleg további terveket, és annál kevesebb eredményt tartalmaz.

Ez az előterjesztés is jól mutatja a baloldali városvezetés működését: icipici láng, ami körül óriási a füst

hívta fel a figyelmet Szilágyi Demeter, aki úgy fogalmazott: apró részeredményeket próbál gigantikus sikerkét kommunikálni a Pikó-csapat, illetve az előző városvezetés programjait – mint amilyen az udvarzöldítési pályázat is – viszik tovább.

Ezt a klímavédelmi tervet, amelyet a baloldal készített, már csak a saját eddigi eredményeik tükrében sem lehet komolyan venni

– mutatott rá Szilágyi Demeter, emlékeztetve: a polgári oldal fontosnak tartja klímaváltozás elleni küzdelmet, a környezetünk védelmét, de az eddig elért minimális eredmény kommunikálásán és további terveket és tárgyalásokat tartalmazó dokumentum nem elégséges.

A momentumos politikus lehetne a baloldali klímavédelem reklámarca

Tűpontos képet fest a baloldali városvezetés klíma- és környezetvédelmi hozzáállásáról a momentumos Hermann György önkormányzati képviselő, aki – idézte fel Szilágyi Demeter – néhány hónapja nagy csinnadrattával, és természetesen önreklámozó Facebook-poszttal kiegészítve örökbefogadott egy virágkazettát az Üllői úton, amely azonban mára egy gondozatlan, elhanyagolt, poros, gazos földdarabbá vált.