Józsefvárosban jelenleg olyan dolog történik, ami szinte a teljes társasházi közösséget meglepte. Az önkormányzat, élén a polgármesterrel bejelentette: a társasházak takarítási kötelezettségének kiemelt ellenőrzése kezdődik, amelynek elmaradása szabálysértés, s közigazgatási bírsággal is sújtható.

Hogy ez miért felháborító?

Mindenki tisztában van azzal, hogy a társasház előtt húzódó járdaszakasz takarítása a társasház dolga. (Kivéve azokat a részeket, ahol az épületben kereskedelmi vagy vendéglátóipari egység működik.) Ez így rendben is van. Lenne.

De ki felelős a hajléktalanok szemetéért?

Józsefvárosban a jelenleg uralkodó állapotok nem általánosak. Az elmúlt egy-másfél évben hajléktalanok soha nem látott sokasága lepte el az utcákat, akik – akármennyire is sajnáljuk őket – nem tisztelik az utca tisztaságát. Mára rendszeresek a kapualjakban alvó és élő emberek, akik azon túl, hogy otthagyják „nyomukat”, gyakorta lepik meg kis/nagy dolgaikkal is a lakókat.

A járdaszakaszok takarításának feladata sok esetben ma már nem a normális értelemben vett takarítás, hanem együtt jár a veszélyes hulladék (pl.: ürülék) elszállítással és fertőtlenítési feladatokkal.

A házzal szerződésben álló takarító az általános kosz takarítására szerződött, nem pedig az ürülék, hányás eltakarítására. Amennyiben erre kényszerítjük őket, tömeges felmondási hullámot indíthat el, vagy a jelentős többletmunkát a társasházzal fogja borsosan megfizettetni.

Bírságolás helyett segítség…

Több panasz érkezett hozzánk is, hogy van olyan utca, ahol óránként kellene takarítani, erre se embere, se pénze sincs a társasházaknak. A megoldás az önkormányzat segítsége, nem pedig a bírságolása lenne.