Segítség helyett bírságol az önkormányzat

Bányai Rudolf | 2021. 06. 07. – 09:14

Kiemelt ellenőrzésre számíthatnak a tárasházak az előttük húzódó járdaszakasz tisztaságát illetően. Ez rendben is lenne – véli Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója –, ha általános takarításról lenne szó. Az utóbbi időben azonban olyannyira megnövekedett a kapualjakba dolgukat végző hajléktalanok száma, hogy a feladat már nem nevezhető átlagos takarításnak. Az önkormányzatnak inkább segítenie kellene a társasházakat, és nem bírságolni.

© Fotó
Hírnyolc

Józsefvárosban jelenleg olyan dolog történik, ami szinte a teljes társasházi közösséget meglepte. Az önkormányzat, élén a polgármesterrel bejelentette: a társasházak takarítási kötelezettségének kiemelt ellenőrzése kezdődik, amelynek elmaradása szabálysértés, s közigazgatási bírsággal is sújtható.

Hogy ez miért felháborító?

Mindenki tisztában van azzal, hogy a társasház előtt húzódó járdaszakasz takarítása a társasház dolga. (Kivéve azokat a részeket, ahol az épületben kereskedelmi vagy vendéglátóipari egység működik.) Ez így rendben is van. Lenne.

De ki felelős a hajléktalanok szemetéért?

Józsefvárosban a jelenleg uralkodó állapotok nem általánosak. Az elmúlt egy-másfél évben hajléktalanok soha nem látott sokasága lepte el az utcákat, akik – akármennyire is sajnáljuk őket – nem tisztelik az utca tisztaságát. Mára rendszeresek a kapualjakban alvó és élő emberek, akik azon túl, hogy otthagyják „nyomukat”, gyakorta lepik meg kis/nagy dolgaikkal is a lakókat.

A járdaszakaszok takarításának feladata sok esetben ma már nem a normális értelemben vett takarítás, hanem együtt jár a veszélyes hulladék (pl.: ürülék) elszállítással és fertőtlenítési feladatokkal.

A házzal szerződésben álló takarító az általános kosz takarítására szerződött, nem pedig az ürülék, hányás eltakarítására. Amennyiben erre kényszerítjük őket, tömeges felmondási hullámot indíthat el, vagy a jelentős többletmunkát a társasházzal fogja borsosan megfizettetni.

Bírságolás helyett segítség...

Több panasz érkezett hozzánk is, hogy van olyan utca, ahol óránként kellene takarítani, erre se embere, se pénze sincs a társasházaknak. A megoldás az önkormányzat segítsége, nem pedig a bírságolása lenne.