Józsefváros 2013-ban érdemelte ki az Idősbarát Önkormányzat-díjat. A kerület korábbi, polgári vezetése azt követően is folyamatosan igyekezett könnyebbé tenni a szépkorúak mindennapjait. „Egy olyan élhető és biztonságos kerületet igyekeztünk felépíteni, ahol az idősek és a fiatalok is otthon érzik magukat. Az önkormányzat fejlesztette az idősklubjait, amelyek telt házzal működtek, rendszeresen programokat, kikapcsolódási lehetőséget biztosítva az időseknek. A kiérdemelt elismerésnek mindig igyekeztünk megfelelni újabb és újabb intézkedésekkel, például gyógyszer-támogatással, élelmiszerutalvánnyal, fűtéstámogatással. Amikor lehetőség volt rá, a 65 év feletti lakosok egyszeri, többezer forintos támogatásban is részesültek” – idézte fel lapunknak Sára Botond, korábbi polgármester.

Fotó: Nagy Balázs / Új Néplap

„Az idősek otthoni biztonságuk érdekében kaptak ingyenes szén-monoxid-mérő eszközöket is, létrehoztuk az áldozatvédelmi programot. Az egészségbiztonságuk növelése volt a cél a szakrendelő felújításával, a háziorvosi rendelők modernizálásával és új rendelő megnyitásával, az ingyenes szűrőszombatok biztosításával. Kibővítettük a szolgáltatások körét, így kedvezményes sportolási és színházba járási lehetőséget biztosítottunk” – folytatta Sára Botond.

A helyi Fidesz alelnöke lapunknak azt is kifejtette, hogy ezek az eredmények sorra kezdenek elúszni. „Úgy tűnik a baloldal csupán az idősek szavazataira hajtott, a gondoskodás már terhes nekik. Második éve nem mehettek az idősek a Balatonhoz nyaralni, nincs már ingyenes színház, de lassan már az utcára sem mernek kimenni sötétedés után” – részletezte gondolatait Sára Botond.

Fotó: Hírnyolc

Az ingyenes színházlátogatás is megszűnt

Korábban az önkormányzat szerződésben állt a Kálvária téren található Turay Ida Színházzal, a 65 év felettiek ingyenesen látogathatták a teátrum előadásait, azonban ez a lehetőség a baloldali vezetés ideje alatt megszűnt. Jelentős kedvezménnyel látogathatták a kerületiek az Erkel Színház előadásait, sajnos már erre sincsen lehetőség, valamint Pikó Andrásék bezáratták a Józsefvárosi Galériát is, amely rendszeresen szervezett kulturális programokat az idősek számára.