Több mint egy hónap eltelt azóta, hogy a Szigony utca 39. szám alatti ház egy földszinti önkormányzati lakásában lehullott egy nagy darab vakolat – osztotta meg a szomorú történetet Sára Botond a közösségi oldalán. Mint írta: valami isteni csoda folytán senkinek nem esett baja, de nem az önkormányzatnak köszönhető, hogy azóta sem történt tragédia.

A volt polgármester szerint addig jutott az önkormányzat, hogy készíttettek egy szakértői véleményt, ami kimondta, hogy a lakás veszélyes és az életveszély megelőzése érdekében el kell költöznie a lakóknak. Csakhogy ­– mint írta – az egész ház állapota kritikus.

„A baloldal meg néz és töketlenül vár, ki tudja mire. Az önkormányzatnak kutya kötelessége ilyen esetben azonnal gondoskodni a lakók kiköltöztetéséről és megfelelő elhelyezéséről. Meddig akarnak várni? Míg ráomlik a ház a lakókra?”

– tette fel a kérdéseket.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A fővárosi kormányhivatal vezetője szerint az, hogy az önkormányzat megint másra – jelen esetben a kormányhivatalra – mutogat, egy újabb hazugság.

Közvetlen veszély esetén – ami ebben az esetben fennáll – az épület kiürítésével kapcsolatos döntéseket az önkormányzatnak haladéktalanul kell meghoznia. Ha ezekkel késlekedik és emberéleteket sodor veszélybe, az már büntetőjogi kategória – állítja Sára Botond.

Mint jelezte, a kormányhivatal egyetlen esetben léphet az ügyben: ha az önkormányzat bénázik és önként nem teljesíti a törvényben előírt kötelezettségét.

„Ha kell, ezt meg is fogjuk tenni!”

– fogalmazott Sára Botond.