Miért tartották fontosnak a balatoni tábor megszervezését?

Józsefvárosban korábban minden évben megszerveztük a gyerekek nyári táborát a Balatonnál. Ennek finanszírozása sosem okozott gondot az éves költségvetésből. A nyárhoz közeledve viszont azzal kellett szembesülnünk, hogy a baloldali városvezetés tavalyhoz hasonlóan sajnos idén sem szervez tábort a gyerekeknek. Ráadásul, amikor elmentünk megnézni a tábor strandját, hogy hogyan tudnánk oda legalább egy-egy napos kirándulásokat szervezni, azzal a megdöbbentő ténnyel szembesültünk, hogy a strand egy jelentős részén vitorlások vannak és hozzá tartozó kikötő-féleség is épül. Megpróbáltuk kideríteni, hogy mi történik ott, de teljes káosz van, az önkormányzat részéről össze-vissza beszélnek. Nem tudjuk, mi van az ügy mögött, de egy biztos, a gyerekek táborozása és ottani nyaralására így idén is lehetetlenné vált. Ezért döntöttünk úgy, hogy nem hagyjuk, hogy a gyerekek legyenek ennek a homályos mutyinak az áldozatai, és inkább megszervezzük mi a tábort az Alapítvány a Polgári Józsefvárosért támogatásával.

Alapvetően kiknek a jelentkezését várják a táborba? Milyen programok várják a gyermekeket?

Minden józsefvárosi általános iskoláskorú gyermek jelentkezését várjuk. Június 20. és augusztus 13. között összesen 400 kisdiák számára biztosítunk heti turnusokban 6 napos nyaralást Balatonfüreden. A tábor teljesen ingyenes a családoknak, fizetjük az utazást, a szállást, az étkezést, a szakképzett felügyeletet és a programokat is. Többek között kalandpark, strandolás, zenei programok, hajókirándulás és horgászat is várja az ifjúságot.

Pikó András polgármester támadta a szervezőket, szinte már azt sugallva, hogy ez valamiféle politikai kiképzőtábor lesz… Az lesz?

Nem igazán értem, hogyan képzeli a polgármester úr, talán majd politikusok tartanak előadást a gyerekeknek? Képtelenség, amiket állít. Ezzel csupán saját felelősségéről és a zavaros vitorlás-ügyről próbálja elterelni a figyelmet. Szégyen, hogy a baloldal még a gyerekek nyári táborából is politikai ügyet próbál csinálni. A GrundBalaton kizárólag arról szól, hogy a józsefvárosi gyerekek egy ennyire nehéz év után végre kicsit kiszabadulhassanak, és felhőtlenül játszhassanak társaikkal.

Hogyan látja, teljesen parkolópályára került a káptalanfüredi tábor, vagy van remény a felújítás befejezésére? Mikorra valósulhat meg?

Sajnos fogalmam sincs, de a jelek sokkal inkább abba az irányba mutatnak, hogy nincs valódi szándék a tábor felújításának befejezésére. Az, hogy egy kapavágás nem történt azóta, hogy a baloldal átvette a városvezetést, hogy a felújításra szánt állami forrásért sem törik magukat, és hogy inkább vitorlásoknak adják oda a területet, nem biztató. Nem látom, hogyan szolgálná mindez a józsefvárosiak érdekét és hogyan segíti a tábor befejezését.

A józsefvárosiaknak van egy strandjuk is Káptalanfüreden, amit nemcsak a gyerekek használhatnak, hanem bármelyik kerületi lakos. Említette, hogy ennek egy jó részét jelenleg vitorlások foglalják el Mit tudnak az ügyben tenni?

Próbáljuk kideríteni, hogy mi történik most ott, milyen szerződések vannak, ki, mikor, kivel és milyen feltételekkel kötötte, mert mindenki mond mindent. 3 hónapos és 20 éves tervekről is szól már a történet, és már az előbbi is sok, nemhogy 20 évre vegyék el a kerületiektől a strandot. Elfogadhatatlannak tartom, hogy azért ne tudjanak a nyáron a kerület saját területén strandolni a józsefvárosiak, mert azt inkább bérbe adták. Pedig jelenleg éppen ez zajlik. És hiába csak a terület egy részéről van szó, azt hiszem, egyetlen szülő sem engedné éppen ki- és befutó vitorlások közé a vízbe a gyerekét.

Visszatérve a táborra Milyen reakciók érkeztek a szülőktől a szervezőkhöz? Mikor indul az első turnus?

Számunkra is meglepően nagy az érdeklődés a tábor iránt, nagy örömmel fogadták a szülők a lehetőséget. Az első csoport már június 20-án indulhat. Az látjuk, hogy hiába folytat a baloldal megint egy erőszakos kommunikációt, a szülőket az érdekli, ami minket is: egy jó nyári tábor szervezése a gyerekeknek.