A több szervezet közös járőrszolgálataiba az egyetem rendészettudományi karán belül a Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék polgárőr hallgatóit is bevonják.

A közrend és a közbiztonság hatékonyabb megvalósításához – az egyes rendvédelmi szervezetek között együttműködésen felül – szükség van további társszervezetekkel – a polgárőrséggel, a közterület-felügyelettel és a civil biztonsági szolgálatokkal – történő szorosabb együttműködésre is – hangsúlyozta Christián László r. dandártábornok, oktatási rektorhelyettes az egyetemi beszámoló szerint.

Frigyer László őrnagy, a rendészettudományi kar szolgálati állatokkal kapcsolatos oktatásának koordinátora úgy véli a gyakorlatnak négy főbb célja van:

„Az első, hogy az egyetem campusa egy ”biztonság szigete” legyen az egyetemi polgárok számára. A második, hogy a közös szolgálatellátás során a hallgatók megtanulják, hogy egy szolgálati kutyának milyen szerepe és helye van a tevékenységünkben. A harmadik, hogy a hallgatóink együtt járőrözzenek minél több tiszthelyettes kollégával, amely által láthatják és megtapasztalhatják azt, hogy tisztként és vezetőként bizalommal támaszkodhatnak majd a beosztotti állományukra. A negyedik célunk az volt, hogy a hallgatóink megismerjék a polgárőrség szervezetét és azt az áldozatos és önkéntes munkát, amellyel a polgárőr kollégák nap, mint nap erősítik a közrendet és közbiztonságot az országunkban”

– hangsúlyozta a szakosztály vezetője. Majd hozzátette: ezzel azt szeretnék elérni, hogy tisztként és vezetőként szorosabb együttműködést alakítsanak majd ki a helyi polgárőr szervezetekkel és kollégáikkal.

Fotó: Bodó Pál / NKE

Az első járőrözést megelőző eligazításon mások mellett részt vett Molnár Gábor r alezredes, Józsefváros rendőrkapitánya, Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Ikladi Endre, a Budapesti Polgárőr Szövetség szervezési alelnöke.