Egy kerület életében az egyik legfontosabb döntés, hogy a rendelkezésre álló pénzből mit, mire költ az adott önkormányzat. Józsefvárosban a költségvetés elfogadása a Fidesz-KDNP vezetése alatt többnyire már előző év december végén megszületett, azonban amióta Pikó András a polgármester, ez nem így van.

Elfogadott költségvetése ugyan még nincs a kerületnek, de a tervezetet a napokban nyilvánosságra hozták, amit a mai napon többen véleményeztek is.

„Megszorítás és pusztulás vár Józsefvárosra”

„Hamarosan megszületik végre Józsefváros idei büdzséje. Sok jót azonban nem hoz a józsefvárosiak számára, mindenről szól, csak róluk nem. Feketén-fehéren látni: minden eddiginél több forrás áll rendelkezésre a város működtetésére, rekord összegű kormányzati támogatást kapnak idén a józsefvárosiak. Már csak jól kellene elkölteni és a kerületiekre fordítani. Mégsem ezt teszik” – írta bejegyzésében Sára Botond.

Józsefváros előző polgármestere szerint hiába romlik a közbiztonság, idén sem költenek rá, hiába egyre koszosabb a város, sehol nincsenek az ígért megduplázott köztisztasági források, hiába az ígért fejlesztések, a pénzeket csak tartalékolják és zárolják Pikó Andrásék.

Sára Botond posztjából az is kiderül, hogy 2021-ben 4 milliárd forinttal több forrásból gazdálkodik a városvezetés, mint 2019-ben.

A józsefvárosiakon spórolnak. A költségvetés alapján idén is csak megszorítás és pusztulás vár Józsefvárosra. Soha nem volt ennyi forrása Józsefvárosnak! Hova és milyen célra dugdossa a baloldali vezetés józsefvárosiak pénzét?

– teszi fel a kérdést Sára Botond.

„Ez a védelem költségvetése”

Az állami elvonások és a válság miatt több mint 2 milliárd forinttal lett kevesebb pénz – nyilatkozta Pikó András a Józsefváros újságnak. „Az önkormányzatnak most sokkal kisebb az anyagi mozgástere, mint eddig bármikor, a költségvetésünket mégis a legfontosabb lakossági igények alakítják. Ez a védelem költségvetése” – mondta Józsefváros polgármestere.

Az interjúban ugyanakkor az nem olvasható, hogy minden idők legnagyobb költségvetéséből gazdálkodhat idén Józsefváros. Ahogyan nem említi ezt a többletet a lapnak szintén nyilatkozó Csaba Iván sem. Az önkormányzat gazdasági tanácsadója szerint „kríziskezelő üzemmódra” kényszerül Józsefváros önkormányzata.