A kétségbeesett helyiek szerint a reményteli fejlődés után, most újra kezd olyan lenni a kerület, mint amikor a hírhedt „nyócker” gúnynevet viselte több mint egy évtizeddel ezelőtt. „Pár éve volt egy időszak, amikor elkezdett a rossz nevű nyolcadik kerületből Józsefvárossá válni ez a rész, de most újra elkezdett romlani a helyzet” – mondta Anita a Metropolnak. És hogy mennyire nem a levegőbe beszélt, azt jól példázta, hogy egy drogos éppen a szomszédos padon ájult kábulatba valamilyen „szer” segítségével. A helyiek szerint a fő probléma az, hogy egyre több a környéken a drogos és a hajléktalan, akik gyakran ürítenek az utcán, a kapualjakba. „Mindennapos látvány, hogy valaki az utcán végzi a dolgát. Nekünk, környékbelieknek így ki kellett fejleszteni egy különleges képességet, hogy ne lépjünk bele az emberi ürülékbe” – véli Emese.

„A józsefvárosiak ennél többet érdemelnek”

A cikkre reagálva Sára Botond, Józsefváros korábbi polgármestere azt írta a közösségi oldalán a városvezetőknek címezve: hallják meg végre az embereket, és tegyék végre azt, ami a feladatuk: dolgozzanak a józsefvárosiakért!

Olyan hirtelen és nagyfokú romlás érzékelhető, amitől az emberek egyre kétségbeesettebbek. Hova fog vezetni ez az esztelen baloldali rombolás

– fogalmazott Sára Botond.

A korábbi polgármester szerint Józsefváros bebizonyította, hogy ennél sokkal többre képes, és a józsefvárosiak ennél sokkal többet érdemelnek. „Bárhonnan is kell majd újrakezdenünk a munkát, meg fogjuk tenni, mert egyszerűen egy ilyen történelmi múlttal, ilyen kiváló lehetőségekkel és ilyen értékes közösséggel rendelkező város nem lehet újra Budapest gettója” ­– írta.

Pikó magasról tesz a kerületiekre

Pikó András hozzáállását a lakosság problémáihoz jól példázza a Teleki térre tervezett drogambulancia esete. A baloldali polgármester egyszemélyben meghozott döntéséről a lakosok utólag értesültek. A helyiek jogos félelme volt, hogy egy újabb ellátó még több drogost vonz a környékre. Az ügyben petíció indult, amit 610 környékbeli aláírt. Pikó nyilatkozataiból végül úgy tűnt meghátrál és „csak” józan kávézót nyitnak majd a Teleki téren, de a lakosok ennek sem örülnek: szerintük ezzel is érkezhetnek további drogosok a környékre. A lakosok szerint nem lehet tudni, hogy ez mikor nyit majd, és a polgármesteri nyilatkozatok alapján a drogambulancia sem biztos, hogy meghiúsult, csak valószínűleg más helyet kap majd.

A drogambulanciáról szóló határozat még mindig érvényben van ­­­– világított rá a józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője június 8-án. Vörös Tamás felszólította a polgármestert, hogy vonja vissza a határozatot az ígéreteivel összhangban.