Február 25-én kihirdették Józsefváros 2021-es költségvetését, amelyből kiderül, hogy idén 28 milliárd forint sorsáról dönt a kerület vezetése. Mivel a veszélyhelyzet jelenleg is fennáll, a költségvetést elfogadását nem előzte meg képviselő-testületi vita, arról Pikó András polgármester egyszemélyben döntött. A kerületi büdzsé felhasználását mindkét politikai oldal máshogyan kommentálta.

A rekord összegű kormányzati támogatás ellenére a 2021-es a pusztítás költségvetése

A kerület korábbi polgármestere a közösségi oldalán arról írt: 2021-ben a kormány rekord összegű támogatást ad a józsefvárosiaknak, a baloldal minden eddiginél több pénzből gazdálkodhat. Ez a többlet azonban szerinte sem a fejlesztésekben, sem a társasházak támogatásában, sem a közbiztonság, illetve a köztisztaság javításában nem mutatkozik meg.

A kerület leépítését 2019 végén kezdte a baloldal, azóta egyetlen fejlesztés nem indult, egyetlen társasháznak nem adtak érdemi támogatást, a közbiztonság egyre rosszabb, a közterületek egyre koszosabbak – állítja Sára Botond, hozzátéve: eközben intézményeket zártak be, új adóval akarták megsarcolni a józsefvárosiakat, szolgáltatásokat csökkentettek és szüntettek meg.

15 hónap alatt úgy vertek el 15 milliárdot, hogy közben semmi nem történt Józsefvárosban. Miközben folyamatosan azt hazudják, hogy Józsefvárosnak nincs pénze, milliárdokat tüntettek el

– fogalmazott Józsefváros előző polgármestere.

„A baloldal dugdossa a pénzt”

Sára Botond úgy véli, a rekord összegű kormányzati támogatások ellenére a költségvetésben a baloldal trükközik a számokkal, mindent zárolnak, dugdossák a pénzt. A kampányban hangoztatott részvételiséggel szemben teljesen átláthatatlan, hogy mire költik a józsefvárosiak pénzét.

Úgy fogalmazott, már most látható Józsefváros 2021-es költségvetéséből, hogy a köztisztaságra szánt forrásokat – az ígért duplázás helyett – csökkentik, nem támogatják a korábbi mértékben a rendőrség munkáját, megszüntették a polgárőrség támogatását. Emellett a korábban elindított fejlesztések továbbra is állnak, új fejlesztés tervben sincs, csökkentik a háziorvosok támogatását, a családok megélhetését pedig elbocsátásokkal teszik tönkre. Továbbra sem jut pénz a Józsefvárosi Galériára, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központra és a Zászlómúzeumra, és a nemzetiségi önkormányzatok helyzete is bizonytalanná válik.

Az előző városvezető szerint ezzel szemben Pikó Andrásék – többek között – fontosnak tartják, hogy megemelt juttatások biztosítsanak a képviselőknek, csökkentsék a parkolási kedvezményeket, eladják az önkormányzati vagyont és Soros-szervezeteket tömjenek ki.   

A magyarázkodás ellenére és a baloldali hazugságkampánnyal szemben a költségvetésből világosan látszik, hogy 4 milliárd forinttal több áll rendelkezésre. Ez Sára Botond szerint óriási lehetőség lenne Józsefvárosnak, „a fejlődés helyett azonban józsefvárosiak idén is csak megszorításokra és pusztításra számíthatnak” – fogalmazott.

Pikó András: kisebb az anyagi mozgástér

Bár a költségvetésben a városvezetés maga ismeri el, hogy „az önkormányzat működési bevételei tekintetében a központi költségvetési támogatások 2021-től hatályba lépő finanszírozási változásának pozitív hatása van”, Pikó András kitart amellett, hogy most sokkal kisebb az anyagi mozgástér, mint eddig bármikor. Szerinte a költségvetést a legfontosabb lakossági igények alapján állították össze, azaz a fókuszba a legfontosabb intézmények – megszokott színvonalon történő – működtetése került. „Ez a védelem költségvetése” – nyilatkozta a polgármester a Józsefváros újságnak.